Baba

2016.10.29. 09:25

A babajelnyelv segítségével a kicsik jobban kifejezhetik magukat

Veszprém – Öröm a babának és a mamának is a babajelnyelv alkalmazása, hiszen nagy könnyebbséget jelent, amikor megértik egymást.

Kutasi Zsófia

Fizl Kata babajelnyelv oktató saját módszerét dolgozta ki a jelnyelv alapján, kezdetben azért, hogy jobban megértse gyermekét. Később elkezdte oktatni azt és sok kismamának segített hogy könnyebben tudjon kommunikálni beszélni még nem tudó gyermekével. Mára jelentős tapasztalata van a területen.

Úgy véli, amikor a kisbabák elkezdenek jeleket használni, nagyon hatékony lesz a velük töltött idő. 9-10 hónaposan a gyermekek jelentős passzív szókincsre tesznek szert. Ekkor még ösztönösen gesztusokra hagyatkozva utánozzák a felnőtteket. De ez még kevés a hatékony kommunikációhoz. Úgy vezetik be a babajelnyelvet, hogy nem zökkentik ki a babákat a szabad játékból. Nem erőltetik rájuk, hanem hagyják, hogy a kicsik maguk érezzenek rá a jelelésre. Ahogy ellesik a jeleket, ráéreznek a közlés könnyebbségére.

A babák befogadóak, dinamikusan fejlődnek hallási, vizuális és mozgási ingerek hatására. Az a tapasztalatom, hogy azok a babák, melyek jelelnek, hamarabb értik meg a körülöttük lévő világot, kíváncsibbak, szívesebben kommunikálnak – fogalmazott Fizl Kata

A szakember sok kedves történetet tud mesélni, melyekről kismamák számoltak be; felkeresik sajátos nevelési igényű gyermekek szülei is. Angelmann szindrómás gyermekkel is szép eredményeket értek el, egy 2 éves down kóros kisfiú, aki 9 hónaposan kezdett el jelelni pedig már 3-4 szavas mondatokban jelel, a bölcsődében tudja közölni az igényeit, sőt kéri, hogy énekeljenek neki.

Fizl Kata nem teljes egészében a siketek számára kifejlesztett jelnyelvet alkalmazza, hanem a babák számára lényeges szavakat emel ki abból, melyet mindig beszélő közegben alkalmaz. A kicsiknél a fejlesztés során figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, igényeket.

- A babák befogadóak, dinamikusan fejlődnek hallási, vizuális és mozgási ingerek hatására. Az a tapasztalatom, hogy azok a babák, melyek jelelnek, hamarabb értik meg a körülöttük lévő világot, kíváncsibbak, szívesebben kommunikálnak – fogalmazott Fizl Kata.

Még egy jelentős hatása van a babajelek alkalmazásának: az, hogy a gyermek nyugodtabb lesz, hiszen könnyebben ki tudja fejezni magát és a szülei is megértik. Megkönnyebbülnek, nyugodtabbak lesznek a jelek használatának köszönhetően. A beszéd kialakulásában egyáltalán nem jelent gátat, sőt a beszédfejlődésre kifejezetten jótékonyan hat a módszer. Összességében öröm a babának és a mamának is.

Fizl Kata elmondta, a módszerrel sokaknak segített már, jók a tapasztalatai, a pozitív visszajelzések pedig folyamatosan feltöltik. Sikerként értékeli, hogy azok közül, akik elsajátították a módszert, nyitottabbak lettek a jelnyelv és a siketek problémái iránt. Többen továbbléptek és tanulják a jelnyelvet.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!