Baba

2016.11.28. 16:55

A közlés könnyebbsége - A babajelnyelv segítségével a kicsik jobban kifejezhetik magukat

Pápa - Öröm a babának és a mamának is a babajelnyelv alkalmazása, hiszen nagy köny-nyebbséget jelent, ami-kor megértik egymást.

Kutasi Zsófia

Fizl Kata babajelnyelvoktató saját módszerét dolgozta ki a jelnyelv alapján, kezdetben azért, hogy jobban megértse gyermekét. Később elkezdte oktatni azt, és sok kismamának segített, hogy könnyebben tudjon kommunikálni beszélni még nem tudó gyermekével. Mára jelentős tapasztalata van e területen. Úgy véli, amikor a kisbabák elkezdenek jeleket használni, nagyon hatékony lesz a velük töltött idő.

A gyermekek jelentős passzív szókincsre tesznek szert 9-10 hónaposan. Ekkor még ösztönösen gesztusokra hagyatkozva utánozzák a felnőtteket. De ez még kevés a hatékony kommunikációhoz. Úgy vezetik be a babajelnyelvet, hogy nem zökkentik ki a babákat a szabad játékból. Nem erőltetik rájuk, hanem hagyják, hogy a kicsik maguk érezzenek rá a jelelésre. Ahogy ellesik a jeleket, ráéreznek a közlés könnyebbségére.

A szakember sok történetet mesél, melyekről kismamák számoltak be; felkeresik sajátos nevelési igényű gyermekek szülei is. Angelmann-szindrómás gyermekkel is szép eredményt értek el, egy kétéves Down-kóros kisfiú, aki 9 hónaposan kezdett el jelelni, már 3-4 szavas mondatokban jelel, a bölcsődében tudja közölni az igényeit, kéri, hogy énekeljenek neki.

Fizl Kata nem teljes egészében a siketek számára kifejlesztett jelnyelvet alkalmazza, hanem a babák számára lényeges szavakat emel ki abból, amit mindig beszélő közegben alkalmaz. A kicsiknél a fejlesztés során figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, igényeket.

- A babák befogadóak, dinamikusan fejlődnek hallási, vizuális és mozgási ingerek hatására. Az a tapasztalatom, hogy azok a babák, melyek jelelnek, hamarabb értik meg a körülöttük lévő világot, kíváncsiabbak, szívesebben kommunikálnak - fogalmazott Fizl Kata.

Még egy jelentős hatása van a babajelek alkalmazásának: az, hogy a gyermek nyugodtabb lesz, hiszen könnyebben ki tudja fejezni magát és a szülei is megértik. Megkönnyebbülnek, nyugodtabbak lesznek a jelek használatának köszönhetően. A beszéd kialakulásában egyáltalán nem jelent gátat, sőt, a beszédfejlődésre kifejezetten jótékonyan hat a módszer. Összességében öröm a babának és a mamának is.

Fizl Kata elmondta, a módszerrel sokaknak segített már, jók a tapasztalatai, a pozitív visszajelzések pedig folyamatosan feltöltik. Sikerként értékeli, hogy azok közül, akik elsajátították a módszert, nyitottabbak lettek a jelnyelv és a siketek problémái iránt. Többen továbbléptek és tanulják a jelnyelvet.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!