Baba

2016.11.25. 10:50

Staféta Fizl Katával

Bácsi Gabriella azt kérdezi Fizl Katától, hogy mi a babajelnyelv lényege.

Kutasi Zsófia

- A babák befogadóak, dinamikusan fejlődnek hallási, vizuális és mozgási ingerek hatására. Azok, akik jelelnek, hamarabb értik meg a körülöttük lévő világot, kíváncsibbak, szívesebben kommunikálnak - fogalmazott a Balatonalmádiban élő Fizl Kata.

Jelentős hatása a babajelek alkalmazásának, hogy a gyermek nyugodtabb lesz, hiszen könnyebben ki tudja fejezni magát, és a szülei is megértik. Megkönnyebbülnek, nyugodtabbak lesznek a jelek használatának köszönhetően. A beszéd kialakulásában egyáltalán nem jelent gátat, sőt a beszédfejlődésre kifejezetten jótékonyan hat ez a módszer. Amikor a kisbabák elkezdenek jeleket használni, nagyon hatékony lesz a velük töltött idő. 9-10 hónaposan a gyermekek jelentős passzív szókincsre tesznek szert.

Ekkor még ösztönösen gesztusokra hagyatkozva utánozzák a felnőtteket. De ez még kevés a hatékony kommunikációhoz. A felnőttek úgy vezethetik be a babajelnyelvet, hogy nem zökkentik ki a kicsiket a szabad játékból. Nem erőltetik rájuk, hanem hagyják, hogy ők maguk érezzenek rá a jelelésre.

Azt kérdezi Baglyas Péter üzemorvostól, hogy miért fontos az alvásvizsgálat a jogosítvány meghosszabbításakor.

A staféta következő vendége: Baglyas Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!