Baba

2008.07.01. 02:22

<u>Egymásra épülő foglalkozások</u>

<b>Pápa</b> - Számtalan művelődési és egyéb intézmény szervez baba-mama klubokat, köröket. Mindegyik mást és mást kínál: az anyukák varrni tanulnak, kézműves technikákat ismernek meg, vagy éppen új finomságokat próbálnak ki, hogy a család étrendjét változatosabbá tegyék.

Szilágyi István

Egészségfejlesztés, a közösségek erősítése, a babák felkészítése a bölcsődei, óvodai életre. Röviden így lehetne összefoglalni a Vajda lakótelepi gyermekorvosi rendelő tanácsadójának legfőbb céljait, amely a városban először indított kismama tanfolyamot Németh Péterné védőnő vezetésével tizenegy éve. 

A szülésre, gyermeknevelésre, szoptatásra felkészítő foglalkozásokat később baba-mama (divatosabb nevén zsebibaba) klubok egészítették ki. A vidám, kötetlen összejöveteleket ezáltal tudatosan építették egymásra.

Az eltérő mozgás, étkezés és viselkedési szokások miatt az anyukák több csoportban járnak. Külön összejöveteleket tartanak a 6-12, a 12-24 és a 24-36 hónapos apróságoknak. 


A zsebibaba klubok vidám, játékos foglalkozások
(Fotó: Somogyi Enikő)


A szülők többsége ekkor már jól ismeri egymást, kialakul az úgynevezett csoportérzés: te hogy oldottad meg a problémát? – kérdezik egymástól, majd elindul a diskurzus a biliztetésről vagy a fogmosásról. 

A résztvevők fogékonyak a védőnők szakmai javaslataira. Legtöbbet talán a védőoltásokról, a szoptatásról, a napozásról, a külföldi utazás esetén szükséges teendőkről, a gyermekjátékokról és a korai mozgásfejlesztésről beszélnek. 

Ünnepek előtt sokszor ajándékokat készítenek. Megemlékeznek egyebek mellett a szoptatás, valamint az egészség világnapjáról.

- Már nemcsak Pápán, de a kistérség falvaiban is egyre nagyobb az érdeklődés a baba-mama klubok iránt. Épp a napokban tartottuk hagyományos évzáró találkozónkat. 

Ezekre rendszeresen meghívunk külső előadókat is. Féléves kor után az anyatej mellett fontos a kiegészítő táplálkozás. Legutóbb számos kiváló minőségű termékkel barátkozhattak a jelenlévők, akik meglepetést is kaptak – közölte Németh Péterné, aki évek óta dolgozik dr. Gulyásné Egressy Mariann védőnővel.      


A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!