Badacsonytomaj

2015.01.20. 15:44

Badacsonytomajon a legnagyobb igény a településkép javítása

Krisztin N. László polgármester szerint Badacsonytomaj csak összefogással, együttműködő képviselő-testülettel juthat előre.

Tóth B. Zsuzsa

- Sajnos a tavalyi évben kevés eredményt értünk el, a ciklus javarészt az előző időszak vizsgálataival, feljelentésekkel telt el. Az elmúlt négy év megmutatta, hogy a megosztottság hova vezet. A közösség 2010-ig nehézségekkel ugyan, de szépen boldogult, fejlődött. Meggyőződésem, hogy Badacsonytomajnak vissza kell térnie ahhoz az úthoz, amely a gyökereinkre épül és békességgel, együttműködéssel van kikövezve – szögezi le a polgármester.

Az eredményekről szólva elmondja, hogy az utóbbi időszakban sétányt, illemhelyet, parkolót, vízelvezető árkot újítottak fel. Játszótéri eszközöket telepítettek, korszerűsítették az egészségház világítását. Terveket készíttettek a strand bejárat korszerűsítéséhez, látogatóközpont építéséhez, közvilágítás korszerűsítéshez, szennyvízelvezetéshez. Ezek még elbírálás alatt vannak.

Nagy eredmény volt a Kisfaludy ház megvásárlása. Időrendbe állítva a megvalósítandó feladatokat a legsürgősebb volt a fő utcai járda felújítás első üteme, amely elkészült tavaly a választást követően. Badacsonyban és Örsön kátyúztak, Tomajon utat javítottak a temetőnél. Buszmegálló épült, az egészségházat korszerűsítették.

Az óvoda épületének felújítására közel 40 millióra pályáztak, ez az egyik legfontosabb feladat. Még nem érkezett válasz, hogy kapnak-e hozzá támogatást. Felújítás, energetikai korszerűsítés szükséges az épületben.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Az emberek egyik legfontosabb igénye a településkép javítása. Ennek megfelelően az elsődleges feladatok között a szezonhosszabbítását segítő libegő megvalósítása és a kompkikötő kiépítése szerepel. Az idei évben azonban ezek valószínűleg nem valósulnak meg. Annál inkább a városháza második üteme keretében a Tájház előtti terület rendbetétele. Üzleteket, lakásokat alakítunk ki ott, szökőkút készül, parkoló épül. Mindez önerőből, de számítunk megyei támogatásra. Idén tervezzük a járda program második ütemét a körforgalomtól a város széléig. Badacsonyban pedig az ABC előtti parkoló burkolását. Akár közös beruházásban is megvalósulhatna néhány tervünk. A templomtól a tájházig a fő utca rekonstrukciója, a régi városháza helyén felépülő új művelődési központ, a helyi termékeket bemutató látogatóközpont és a borászati látogatóközpont. Nem lehet tudni, hogy erre egy csomagban lesz-e még lehetőség – mondja a polgármester.

Másik nagy terve a településnek a badacsonyi városkapu kialakítása. A strand bejáratának felújítására pályázni szeretnének. A bejárattól a parkolóig tartó rész befektető segítségével újulhat meg. Ott hasonló módon épülhet egy halétterem is a tervek szerint. Szintén befektetőre várnak a felső bazársor felújításához és a hat hektáros területük beépítéséhez ugyancsak.

- Szeretnénk, ha a művelődési ház megújulna pályázati segítséggel és multifunkciós intézmény lenne. Helyet adna sportnak, kultúrának, civileknek és turisztikai céloknak. A badacsonyörsiek fürdési lehetőségét pedig mindenképpen biztosítani kell a strand kialakításával. A Badacsonyban áprilisban újra nyíló kempinghez vezető úton járdát építünk közvilágítással, de a tervek között szerepel egy vallási tematikus út kialakítása is – tudtuk meg Krisztin N. Lászlótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!