Badacsonytomaj

2017.04.23. 17:15

Fiatal gazda bora lett idén a legjobb

Badacsonytomaj - Huszonhatodszor rendezték meg idén a szokott helyen a Káptalantóti-Csobánc hegyközség borversenyét.

Németh István elnök köszöntöje után Borbély Gyula hegybíró ismertette, hogy az idei megmérettetésre 52 bormintával neveztek a helyi gazdák. Az italokat két hivatásos borászokból álló zsűri bírálta el. Az egyiknek Kulka Gábor, a másiknak Baumann Csaba volt az elnöke. Mindegyik zsűrihez a gazdák alkotta társadalmi zsűri is tartozott, akik kóstoltak és eldöntötték a közönségdíjas bort. A bírálat végén a zsűrelnökök elmondták, hogy egy bor kapott nagyarany, 13 arany-, 28 ezüst-, 10 bronzelismerést. Nagyarany díjazásban az első helyezett Takács György olaszrizlingje részesült, második helyezett lett a Borbély Családi Pincészet rizlingje, harmadik helyen az Istvándy Pincészet kéknyelűje végzett.

A díjazottak balról jobbra: Istvándy Ferenc, Borbély Tamás, Albert Ferenc, Takács György, Csillag Attila, Ádám Gábor és Port Ferenc

Közönségdíjasnak választották Port Ferenc pinot noir borát és a Sabar Borház rizlingjét. Kulka Gábor értékelése szerint a tavalyi időjárás nem kedvezett a szőlőknek. Volt fagykár, jégverés, fertőzés. Ennek ellenére kellemes, iható borokkal találkoztak. Megtalálták bennük a fajtajelleget. Kiemelendő Takács György, a fiatal borosgazdának a nagyaranyon kívül két bora lett aranyérmes. A díjazott borász elmondta, hogy a Keszthelyi Georgikon Egyetememen tanul, szőlész-borász mérnök lesz. Gyakorlaton a Varga Pincészetnél van. Sikerének titka, hogy az új és a hagyományos technológiát jól tudta összhangba hozni. Az eredményhirdetés utáni közös vacsorán megkóstolták egymás borait.

 

Puskás Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!