Badacsonytomaj

2016.07.11. 17:30

Mester és tanítványa - Közös kiállításon láthatók Bihon és Gulyás festményei

Badacsonytomaj - Bihon Győző és Gulyás Andrea, mint mester és tanítványa együttes kiállításának megnyitóján Atlasz Gábor festő úgy fogalmazott, hogy szellemi értelemben is el vagyunk kényeztetve a Balaton-felvidéken, ahol egy csoda kellős közepén csücsülünk.

Tóth B. Zsuzsa

- A két alkotót a gyűjtőszenvedély, majd a tanítás kötötte össze. Gulyás Andrea kiváló tanítványa volt Bihon Győzőnek, aki olyan tanácsokkal látta el, hogy fénysebességgel izzott fel a tehetsége. Mindkettejük életében meghatározó hely Szentendre, az ottani iskola, és annak hatása. A képeken a szentendrei építészeti motívumok is felismerhetőek. Andrea rendet keres, ez a festészetben óriási misztérium.

Deák Ferencné, Béresné Nagy Ildikó és Béres György a kiállításon Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Bihon Győző festőművészt a szakma abszolút magáénak tekinti. Nem bír magával, tanulni akar utána megy a tudásnak, addig, amíg meg nem találja, amit keres. Hazánkon kívül számos külföldi városban volt kiállítása. Expresszív alkat, akiben ott van a jéghideg logika. A teljességre törekvés igényével az összes regisztert meg akarja ismerni. Nincs megállás, 24 órán át dolgozik, álmodni is munka közben szokott. Innentől beszélhetünk hivatásról és küzdelemről. Hiszen lerágja az összes körmét egy piszlicsáré probléma miatt. Városképek, fantasztikus portrék jellemezik - mondta méltatásában Atlasz Gábor.

Hozzátette, hogy Egry József a kiállítótér földszintjén fogad bennünket, az emeleten pedig Gulyás Andrea és Bihon Győző munkái okoznak meglepetést. Az Egry József Emlékmúzeumban szombaton nyílt, Dimenziók és áttűnések című tárlat egy hónapig látogatható.

A megnyitón Babos Lajos és Piller Balázs közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!