Badacsonytördemic

2014.02.01. 14:24

Állandó kiállítás az író emlékére

Badacsonytördemic - Úgy tűnik végleges lehet a Herczeg Ferenc emlékére létrehozott kiállítás a településen. Újabb személyes tárgyak, bútorok, dokumentumok érkeztek a már meglévő gyűjteményhez.

Szijártó János

Erről Vollmuth Péter polgármester tájékoztatta munkatársunkat a helyszínen. Mint elmondta, a tavaly nyáron megnyitott emlékkiállítást komoly, napjainkig tartó érdeklődés kíséri, így mindenképpen létjogosultsága van egy állandó kiállításnak. Ehhez adott a hely és a szándék is, így az író hagyatéka bármikor megtekinthető lesz majd. A nyugalmat árasztó kiállítást a harmincas években épült egykori tördemici iskola épületében rendezték be. Az itt lévő gyűjtemény a felajánlások nyomán folyamatosan gyarapszik.

Vollmuth Péter polgármester szerint a mutatkozó igények alapján létjogosultsága van az állandó kiállításnak (Fotó: Szijártó János)



- Kezd megmozdulni valami, ami örömteli, hiszen ritka írói nagyság volt Herczeg Ferenc, fogalmazott a polgármester. Tavaly szeptember 22-én ünnepelték Herczeg Ferenc százötvenedik születésnapját, így 2013-at emlékévvé is nyilvánították Badacsonytördemicen. Az írónak  helyben, a Balaton közelében volt nyaralója és szőlőbirtoka 1946-ig. Emlékét őrizve a nyáron Herczeg Ferenc-szobrot avattak a badacsonylábdihegyi strandnál, amelyet róla neveztek el. Az író ugyanis egykor a fürdőegyesület örökös tagja volt. Rövidesen szülővárosában, Versecen is - tördemici segítséggel - szobrot állítanak emlékére.

Herczeg Ferenc (1863. szeptember 22. - 1954. február 24.), a második világháborúig elismert, a kommunista diktatúra alatt méltatlanul mellőzött író  az MTA tagjaként, illetve az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztőjeként tevékenykedett. A Horthy-korszak legnépszerűbb írójaként tulajdonképpen  minden elismerést megkapott. Az utókor egyre többet tudhat meg róla a lelkes badacsonytördemicieknek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!