Badacsonytördemic

2015.03.08. 10:33

Kocsonya: A látvány a lényeg

Badacsonytördemic – A település kocsonya-szépségversenye immár a kilencedik ilyen rendezvény volt.

Tóth B. Zsuzsa

Népszerűségét az is mutatja, hogy azóta a környék egyre több községében követték a példát, a hagyományos étel újra reneszánszát éli. Badacsonytördemicen elsősorban a szépség, látvány, kreativitás számít, a zsűri nem kóstol. Nagyon fontos, hogy milyen a tálalás, milyen edényben van a kocsonya, milyen a díszítése. Idén 31 nevező indult a versenyen, amelynek első helyezettje a helyi Tóth Gyuláné lett Kocsonyalexikonával, a második a szigligeti Raposa Lajosé szakács, a harmadik a balatonrendesi Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának Szentbékkállai kőtenger nevű kocsonyája lett.

Amíg a zsűri dolgozott, az érdeklődők kóstolhattak, vásárolhattak a hagyományos házi kocsonyákból. A versenyre érkezők között voltak a magyaros motívumúak mellett békákkal díszítettek, Valentin-napra készültek, zöldségesek, húsosak, halasak, gyümölcsösek. Kiderült, hogy egy régi edényben tálalva mennyire mutatós a kocsonya. A zsűri tagjai: Polgár Tibor vendéglátós, Kemecsi Imre Karcagról, Nagy István, Újpest alpolgármestere, és Vastag Gábor keramikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!