Bakonybél

2016.11.29. 19:20

Lépést tart a korral a bencés monostor

Bakonybél – A bencés szerzetesek mindennapjainak alapja ma is ugyanaz, mint évszázadok óta.

Leitner Vera

Ám a rendszeres imádkozás, áhítat és munka mellett egy XXI. századi monostor életében megjelenik a kereslet, a marketing, sőt, a medvehagymás-sós karamellás praliné fogalma is. A veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédelmi Egyesület legutóbbi túráján a bakonybéli Szent Mauríciusz bencés monostort látogatta meg, ahol Baky Anna turisztikai és termékmenedzser kalauzolta a látogatókat. A monostorban öt szerzetes él, az ő munkájukat a termékek előállításában egy konyhai és egy kerti kisegítő támogatja. A rendhez tartozik gyümölcsös, arborétum és gyógynövényes kert, továbbá feldolgozóhelyiségek, például szárítópadlás is – mutatja Baky Anna a tágas, rendezett erdőszéli területet, mely félig ködbe burkolózik így ősz végén. – Nálunk a völgyben a fűtési szezon nyár végétől tavasz végéig tart – mondja, s a nagy halom, katonás rendben sorakozó tűzifa felé int. A monostor teljes területét ez a rend és gondozottság jellemzi, s a szerzetesrend sokrétű feladatköre ezt meg is követeli.

Baky Anna menedzser rengeteg dolgot tud a szerzetesi életről és a szabályokról, melyekhez még a turizmusnak is alkalmazkodnia kell. Így például délután öt órakor elbúcsúznak a látogatóktól Fotó: Leitner Vera

Alapos rendszer nélkül nehéz volna egyszerre szerzetesi életet élni, imádkozni, elcsendesedni, látogatókat fogadni, valamint a megélhetést biztosító termékeket előállítani, azonban a bakonybéli bencések minden feladatot örömmel és hatékonyan teljesítenek. A monostor termékei helyben, elsősorban az itt megtermelt növényekből - mint feketeribizli, josta, som, alma - készülnek. Ezekből például főleg lekvárok kerülnek az üvegekbe, köztük a hagyományos ízek mellett különlegesek is, így a levendulával, valamint a homoktövissel ízesített alma. A más éghajlati igényű növények és hozzávalók beszerzéséhez további termelőkkel működnek együtt.

- Azokat a partnereket keressük, akik minőségben és szellemiségben is azonosulnak a monostor elveivel. A cél, hogy olyan termékeket állítsunk elő, melyek érdeklik a mai embereket. A középkori bencés monostorok önfenntartó életmódja egészen mást jelentett, a XXI. századi önellátás lényege, hogy anyagi javakat termelnek, melyekből bevétel származik, s így megélnek. De ez persze ugyanúgy munkát jelent. Perjelünk, Ábel atya egyik kedvenc elfoglaltsága a kerti munkák közül például a fűnyírás és a fapakolás. Egészen fiatalos, harminc és hatvan év közötti szerzetesek élnek itt, akiket nem jellemez az a fajta elzártság, amilyet a köztudatban élők feltételeznek róluk. Vidám, nyitott emberek.

Ottjártunkkor épp János testvér tevékenykedett a monostor konyhájában, amely egyben a lekvár- és szörpfőzés helyszíne is.

- Kalácsot sütök, holnap egy testvérünk születésnapját ünnepeljük. Azért kalácsot, mert ez finom lesz kávé mellé, és főleg azért, mert ezt tudom elkészíteni. Vagy pacalt - teszi hozzá nevetve a szerzetes, akinek híresen jó érzéke van az ízekhez: saját ötlete alapján készült el például az első medvehagymás-sós karamellás bonbon, mely azóta is nagy sikert arat a monostorba látogatók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!