Bakonybél

2017.03.29. 19:30

Megőrizni hitet, egységet - Egész napos programmal tisztelegtek 1956 hősei előtt

Bakonybél - A megemlékezés, a kegyelet mindennapjaink része kell hogy legyen - mondta el Márkus Zoltán polgármester az emléknapon.

Müller Anikó Hanga

Fényt hagyni magunk után mottóval emléknapot szervezett a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett országos programsorozathoz kapcsolódva. Több helyszínen egész nap zajlottak az események. Reggel vezetett gyalogos túra indult a Witt-kilátóhoz, ugyancsak ez volt a célpontja a sétavonat résztvevőinek. Itt az emlékhely névadójára, Witt Lajos erdőmérnökre, a forradalom hősére emlékeztek, s koszorúztak.

A faluházban Márkus Zoltán polgármester megnyitójában az emlékezés jelentőségét hangsúlyozta. - A megemlékezés, a kegyelet mindennapjaink része kell hogy legyen, nem feledhetjük hétköznapjainkban sem. Bár sokáig próbálták meghazudtolni, 1956-nak ma is megvannak a szimbólumai, jelképes helyei, szemtanúi. Tanulsága annyi lehet, hogy ne adjuk fel küzdelmeinket, ragaszkodjunk magyarságunkhoz, függetlenségünkhöz, szabadságunkhoz. 56 hősei nem azt várják tőlünk, hogy kívülről fújjuk az események lefolyását, nem is azt, hogy név szerint ismerjük őket.

Sinkovits-Vitay András beszélt a történelmünk meghatározó eseményeiről, és elmondta saját versét is Fotó: Müller Anikó Hanga

Amit joggal várnak, hűek legyünk elveinkhez, értékeinkhez, megtartsuk a hitet és egységet, melyet megteremtettek nekünk, az életük árán - mondta. Sinkovits-Vitay András előadásában a Himnuszt hallhatták a résztvevők, majd zenés-verses irodalmi összeállítását Az én hazám címmel. Családja személyes érintettségéről is szólt, és elmondta Az én hazám című saját költeményét. Elpattant láncok címmel Szalóczy Pál Kazinczy-díjas előadóművész kép- és hangdokumentumokkal illusztrált műsorát adta elő, melyet Németh László - mint szemtanú és aktív résztvevő - 1956-os naplója alapján állított össze. Pesti srácok mottóval a Faluházban archív képekből vetítettek ugyanitt, valamint a Zarándokudvarban és a tájház udvarán a témához illő kézművesmunkákat lehetett készíteni. A sétavonat kivitte az érdeklődőket a Szent-kúthoz, sokan megtették az 1956 lépést a kálváriánál. A méltó, igényes programokban gazdag napot a Pápai Fúvósok Egyesülete ünnepi koncertje zárta. A minden korosztályt és réteget, helyieket és vendégeket egyaránt vonzó emléknapon minden résztvevő Bakonybél 1956 Emléknap feliratú kitűzőt kapott. A rendezvényt a Guzmics egyesület pályázata alapján az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!