újra itt a kikelet

2018.02.13. 14:05

Elégették a télbanyát

A sváb ősök és a magyar népi kultúra hagyományainak felelevenítésével rendeztek télűző mulatságot a bakonyjákói és a németbányai lakosok.

Polgár Bettina

Tűzre dobták a télbanyát, hogy elűzzék a zord időjárást Fotó: a szerző

– Ragadjuk magukhoz a telet, adjuk tudtul az itt élőknek, hogy lassan, de újra itt a kikelet – így hangzott a nyolcadik alkalommal megszervezett télűző vigasság jelmondata. Az esemény a bakonyjákói faluházban kézműves foglalkozással, illetve az úgynevezett télbanya elkészítésével vette kezdetét. A résztvevők farsangi fánkot dagasztottak és sütöttek, a finom falatok mellé pedig lélekmelengető italokat, forralt bort és teát fogyaszthattak a program vendégei.

Tűzre dobták a télbanyát, hogy elűzzék a zord időjárást Fotó: a szerző

A legkisebbek szórakozását Barangolás a mesék birodalmában címmel interaktív gyermekműsor biztosította, majd a közös ebédet követően Herédi János ceremóniamester köszöntötte a jelenlévőket.

A mulatságot egyebek mellett hagyományőrző népi játékok, erőpróbák, ostorcsattogtatás is gazdagította, majd a résztvevők gyalogosan, illetve kisvonattal a szomszédos település, Németbánya felé vették az irányt, hogy tovább folytassák a vigadalmat.

Németbánya főterén aztán tűzre dobták a télbanyát, hogy elűzzék a zord időjárást. A program zárásaként finom falatok, ízletes italok és táncház biztosította a jó hangulatot.

A télűző mulatság, mely ebben az éven is szép számú érdeklődőt mozgatott meg, a két település önkormányzata, illetve a bakonyjákói Forrás Vendégház és a Németbányai Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület szervezésében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!