Bakonynána

2017.02.20. 18:20

Jelentős támogatást nyert a település különböző helyi fejlesztésekre, rendezvényekre

Bakonynána - Egyedi kormánydöntés alapján a községi önkormányzat tavaly év végén negyvenötmillió forint támogatásban részesült, melyet a gyermekétkeztetés körülményeinek javítására fordíthatnak.

Kutasi Zsófia

- Egy kritikus fontosságú fejlesztést tudunk megvalósítani ebből a támogatásból, és ezúton is szeretném megköszönni Ovádi Péternek, a Fidesz-KDNP veszprémi képviselőcsoportja frakcióvezetőjének, a Fidesz Veszprém megye 1. számú választókerületi elnökének, hogy miután eljött hozzánk és látta a problémánkat, segített megoldást találni - mondta Bierbaum Adrienn polgármester.

Sikeres pályázatoknak köszönhetően a községi önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és a hagyományőrző egyesület tavaly összesen több mint 600 ezer forint támogatást nyert különböző rendezvények megvalósítására.

Bierbaum Adrienn elmondta, ezek a pályázati források jelentős segítséget jelentenek olyan programok lebonyolításához, mint például a Gombócfesztivál, a sport- és egészséghétvége, a nemzetiségi nap, a karácsonyhoz kötődő rendezvények és a gyereknap.

Bierbaum Adrienn, Bakonynána polgármestere
Fotó: Módos Csaba

- Kulturális érdekeltségnövelő pályázaton 229 ezer forint támogatást nyertünk, melyet hangtechnikai eszközök vásárlására fordítottunk. Az egészségügyi blokk nyílászáróinak cseréjére és a kapcsolódó javítási munkálatokra beadott pályázatunk is pozitív elbírálásban részesült, így a közelmúltban korszerűsíteni tudtuk az orvosi rendelő és a védőnői tanácsadói szoba, valamint a várótermek nyílászáróit. Erre a munkára összesen 1 093 060 forint támogatást nyertünk. A felső buszmegálló felújítását szintén pályázati forrásból terveztük megvalósítani, azonban még nem írták ki azt a Leader-pályázatot, ami ehhez segítséget nyújthat. Az iskolaátvétel miatti költségstop miatt önerőből nem valósítottuk meg ezt a feladatot, de legkésőbb 2017 tavaszán akár önerőből is áldozunk rá, mert már tarthatatlan a jelenlegi állapot - fogalmazott a polgármester.

Az előzetes terveknek megfelelően bővítették a futballpályán az elektromos hálózatot, valamint bevezették a villanyáramot a mellékhelyiségekbe.

- Mivel a Gombócfesztivál jelentősége évről évre nő, a félmilliós nagyságrendű infrastrukturális fejlesztést muszáj volt meglépnünk, elsősorban a rendezvényen tartózkodók biztonsága érdekében. Az útkarbantartásra kapott feladatalapú támogatást a kritikus úthibák, illetve csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására költöttük, de egyes tervezett feladatokat ezen a területen is át kellett ütemeznünk az idei évre. 2017-ben tehát folytatjuk a megkezdett munkát - nyilatkozta Bierbaum Adrienn.

A zöldterület-kezelésre kapott támogatást a szokásos feladatokon túl a parkosításra is felhasználták, településszerte fákat, sövényt és virágokat ültettek.

A polgármester elmondta, a 2017-es év fő célkitűzése a mindennapi testneveléshez szükséges infrastrukturális háttér kialakítása, mert jelenleg csak egy kisebb tornaszoba áll az általános iskolások rendelkezésére. Tornaterem építésére ezért EFOP-os pályázatot nyújtanak be, és bíznak a kedvező elbírálásban. Az előkészületek már zajlanak.

Dolgoznak továbbá egy minden generáció igényeinek megfelelő szabadtéri közösségi tér kialakításán. A megvalósításhoz pályázatot nyújtottak be a Mol Zöldövezeti Programjába, ahol már továbbjutottak a második fordulóba, így nőttek a nyerési esélyeik. A közpark egyébként közösségi tervezéssel készül, hogy valóban a helyi lakosság igényeinek megfelelő legyen a kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!