Balatonakali

2015.11.02. 15:27

Több száz mandulafa-csemetét ültettek Balatonakaliban

Balatonakali - A jó bor mindig is megtalálható volt a településen, de a mandulafák száma nagyon megcsappant az elmúlt húsz évben.

Kekk Sára

Koncz Imre polgármester november másodikán, hétfőn rövid beszédében elmondta, a beruházás nemcsak a település lakosainak boldogságát szolgálja, hanem mindenkiét, aki a településre látogat. Nem véletlenül választották a mandulafákat sem, hiszen a mandulatermesztésnek hagyománya van a településen. Most 466 mandulafa-csemete elültetésére került sor, ezzel megteremtve a Balaton-felvidék legnagyobb önkormányzati ültetvényének alapjait. Már 2011 óta dolgozik ezen a projekten az önkormányzat, de itt még nem fejezték be a munkát. Ahogy a polgármester elmondta, az elkövetkezendő években még hatvanöt hektárnyi területet szeretnének az önkormányzat kezelése alá vonni, amelyen szintén gyümölcstermesztéssel szeretnének foglalkozni.

Az esemény vendége, mondhatni, védnöke, Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, a lehető legjobb helyre kerültek a fák, hiszen Balatonakali egy olyan település, ahol folyamatos az értékteremtés, illetve, ahol felfedezték, hogy a magyar turizmusnak és a gasztronómiának is szüksége van magyar termékekre. Beszéde után Feldman Zsolt, Erdős Zoltán, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet főigazgatója, illetve Koncz Imre polgármester elültette a másfél hektáros terület első mandulafáját, majd átadták a terepet a település óvodásainak, akik szintén segítettek a faültetésben.

Az ültetés után a vendégek átvonultak a művelődési házba, ahol egy kötetlen szakmai megbeszélésre került sor. Itt a polgármester elmondta, az ültetvény fenntartása önkormányzati feladat lesz, de magas szintű szakmai támogatásra is szükségük van, melyről Erdős Zoltán és Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője is biztosította a polgármestert. Emellett Erdős Zoltán felvetette, hogy a 71-es út mentén is folytatni kéne a beültetést, hiszen ott is megritkult, elöregedett a mandulaállomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!