Balatonakali

2014.07.01. 15:30

Várják a vendégeket Balatonakaliban

Balatonakali közforgalmú kikötője a jövőben is ezzel a céllal, formában fog működni, kaptak közösen ígéretet a falu lakói szombaton.

Győrffy Árpád

Az első hajó fogadásával nyitották meg az idei turisztikai szezont a községben. A hajósokat, köztük dr. Halmos Gábort, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatóját a Bandiera Zászlóforgatók műsora és Koncz Imre polgármester köszöntője fogadta.

A falu felkészült a turisztikai szezonra, sokat dolgoztak azon, hogy szép legyen a település, mire ideérnek a vendégek és a következő hónapokban is próbálnak mindenkinek a kedvébe járni – mondta többek között a polgármester. Köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben tevőlegesen is részt vett. A nyári programok közül kiemelte a Neoton Família, a Bikini együttes fellépését és gyerekek által kedvelt Alma együttes tervezett műsorát.

Beszélt a településen működő szálláshelyekről, köztük hajóállomás szomszédságában lévő, felszámolás alatt lévő naturista kempingről. Mint elmondta, a község nagyon szeretné, ha a szálláshely parti sétány részét a köz javára megszerezhetnék. Jogszabályi ütközések miatt az önkormányzat elvesztette első fokon az ezért indított pert, de nem adják fel, fellebbeztek.

A Bahart munkáját, együttműködését köszönve reményét fejezte ki, hogy az ősök által több mint kétszáz éve épített kikötő a jövőben is közforgalmú kikötőként fog működni.

Halmos Gábor (jobbról) és Koncz Imre köszönti a kedvezményes hajózásra induló Csörgő Viktóriát. A szezonnyitó alkalmából félárú jeggyel utazhatott mindenki a Szántódon (Fotó: Győrffy Árpád)

Halmos Gábor vezérigazgató azonnal meg is nyugtatta a polgármestert és a hallgatóságot, hogy sem gazdasági indok, sem törvényi vagy belső szabályzat nem támasztja alá és terv sincs arra, hogy a kikötő közforgalmú működése megváltozzon.

A vezérigazgató a fejlesztési terveikről szólva az elkövetkező évek legfontosabb feladataként a szegecselt alumínium testű hajóink fokozatos lecserélését említette. Olyan terveik is vannak, hogy a közepes befogadóképességű hagyományos hajótestek korszerű nagy teljesítményű motorok és hajtásmechanizmus alkalmazásával szinte gyorshajó kategóriájú sebességre lennének képesek, ezzel lerövidítve a menetidőket és megnövelve az élmény tényezőket az út során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!