Balatonakarattya

2015.11.18. 18:08

Eladták az akarattyai MÁV-üdülőt

A Napló úgy tudja, a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai vásárolták meg a MÁV Zrt. hathektáros ingatlanját Balatonakarattyán, amit már évtizedek óta el akartak adni. Ránky Péter önkormányzati képviselő azt mondta, minden beruházásnak örülnek, mert attól újabb munkahelyeket, adóbevételt várnak.

Kovács Erika

A képviselő felidézte: két cserkészüdülő működött Akarattyán, egyik a bencéseké, a másik a cserkészeké volt, mindkettő az 1930-as években épült.  A cserkészek tulajdonában lévő a MÁV tulajdonába került az ötvenes években, ami a vasúti dolgozók gyerekeinek üdültetését szolgálta egészen a rendszerváltásig. Utána közel tíz évig zárva volt, majd a MÁV kiadta működtetésre. Ránky Péter kiemelte, ezalatt a vasúti cég ingatlankezelője meghirdette eladásra az ingatlant, 800 millió forint körüli összegért. Közben a működtető cég különféle rendezvényeket, fesztiválokat tartott a nyári idegenforgalmi szezonban. A most megvett terület hathektáros, egy önkormányzati közpark választja el a vízparttól.

A képviselő elmondta, mindeközben az épületek infrastruktúrája jelentősen leromlott, elhasználódott, a felújítások elmaradtak.  Eddig az ingatlannak hosszú évtizedek óta gyakorlatilag nem volt gazdája. Hozzátette továbbá, hogy az önkormányzat minden fejlesztőt, illetve vállalkozót örömmel vár, akik nem önkormányzati területen is hajlandók beruházni, ahogy most a MÁV területével történt. Ránky Péter úgy fogalmazott, hogy Balatonakarattyának minden fejlesztés kedvező, mert így új munkahelyek jönnek létre, nőnek az adóbevételek, valamint a turisztikai vonzerő, és ez további fejlesztéseket, beruházásokat generál.

– Nemrég felhívott az egykori cserkész, aki 1948-ban itt töltötte a nyarat, és azt mondta, örül annak, hogy az ingatlan jó kezekbe kerül – közölte a képviselő.

A Napló információi szerint az ingatlant a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai vásárolták meg a közelmúltban 890 millió forint plusz áfáért. A tervek szerint oktatási és konferencia-központot működtetnek majd itt, így a Magyar Vezetéstudományi Iskolát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!