Balatonakarattya

2016.06.07. 19:30

Kerekes székkel a hadihajón - A tűzszerész naszáddal is mehettek egy kört a sérültek

Balatonakarattya - Mozgáskorlátozott és halmozottan sérült gyermekek, felnőttek hajókázhattak a napokban a Balatonon, többek között az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja aknamentesítő naszádján.

Szabó Péter Dániel

Az egyik alapítvány immár negyedik esztendeje szervez olyan karitatív regattákat a Balatonon, amelyek élményterápiás célzattal nyújtanak támogatást nehéz élethelyzetben lévő gyermekeknek és hozzátartozóiknak. Hosszú Adrienn, az alapítvány elnöke elmondta, mindenhol más-más problémával küzdő gyerekeket és családokat fogadnak.

A balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia-központban rendezett élménynapon mozgássérült, kerekes székes és halmozottan sérült fiatalok és felnőttek vettek részt.

Máté Zsolt őrmester, a hajó egyik parancsnoka és Debreczeni Attila szakaszvezető, gépkezelő matróz segítenek fel a Baja aknamentesítő naszád fedélzetére egy kerekes székes fiatalt
Fotó: MH RKKK

A résztvevők hat hajón kóstolhattak bele a balatoni hajókázásba. A vitorlások mellett - amelyek tulajdonosai önként vállalkoztak a nemes feladatra - lehetőség volt kipróbálni a tűzszerész és hadihajós ezred aknamentesítő naszádját is, amely nyári hónapokban a tavon teljesít szolgálatot.

Máté Zsolt őrmester, a hajó egyik parancsnoka és Debreczeni Attila szakaszvezető, gépkezelő matróz nagy örömmel vállalta feladatot.

- Ilyenkor óvatosabban haladunk, hogy semmiképp ne legyen baleset. Nagyjából két órát voltunk kint a hajóval, a keleti medence felét szépen, biztonsággal behajóztuk - mondta el Máté őrmester, aki hangsúlyozta: a Baja elsőd-leges feladata a Balatonban robbanótestek, robbanóanyagok mentesítése, de ezenfelül katasztrófavédelmi, illetve menté-si feladatokban is részt vesznek.

- Fontos, hogy kerekes székhez kötött embereket is tudjunk szállítani, mert egy balatoni mentés során ilyesmi is előfordulhat, s így éles helyzetben kellő rutinnal tudjuk végrehajtani a feladatunkat - emelte ki az őrmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!