Balatonalmádi

2013.01.31. 16:30

Balatonalmádi közgyűlés - Marad a rendelőintézet

Több képviselő is a jogszabályi hiányosságokra, bizonytalanságokra hívta fel a figyelmet a járóbeteg szakellátással kapcsolatban tárgyalt napirendi pont során, a testület úgy döntött, hogy nem adják állami át állami működtetésbe a közelmúltban épült rendelőintézetet, a szakellátás marad önkormányzatnál.

Halmos György

Keszey János polgármester arról beszélt, ha a jelenlegi OEP-támogatás fennmarad, akkor az önkormányzat finanszírozni tudja az ellátást, amennyiben abban eltérés lesz, akkor megváltoztathatják a döntést is. Boros László képviselő szerint mindkét verzió, vagyis az állami fenntartásnál és a jelenleginél, vagyis az önkormányzati támogatásban is túl sok a bizonytalanság.

Kevés a rendelkezésre álló ismeret, ez egy kikényszerített döntés - mondta. Dr. Dávid Gyula képviselő arról beszélt, hogy az egyik leglényegesebb kérdés a berendezések, eszközök amortizációja. Hozzátette, hogy valóban sok a bizonytalanság, de egy modern, korszerű kistérségi járóbeteg szakellátást hoztak létre, ezért annak maradnia kell. Pandur Ferenc szerint a fenntartó non-profit kft. veszteséget termelt, az amortizáció pedig nagyon jelenős probléma. A polgármester ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ekkora rendszernél egy millió forintos veszteség megengedhető.

Pandur Ferenc javaslatára a testület név szerint szavazott és a jelen lévők közül kettő nem ellenében elfogadta a szervezet és működési szabály azon pontját, miszerint főállású alpolgármestert nevezhet ki a társadalmi megbízatású helyett a város vezetője. Pandur Ferenc és a szintén nemmel szavazó Boros László azzal érvelt, hogy még "sokismeretlenes" a költségvetés, az új pozíció pedig jelentős kiadással jár. Ha tisztában vannak a költségvetés helyzetével, akkor el lehet gondolkodni, hogy kell-e és van-e lehetőség főállású alpolgármesterre – indokolt a szavazás előtt Boros László. Keszey János szerint a megnövekedett feladatok indokolják a főállású alpolgármester kinevezését.

A testület elutasította a II. számú fogászati alapellátási körzet vezetőjének szerződésmódosítási kérelmét, amit önkormányzati támogatás reményében nyújtott be. A napirendi pont tárgyalása során a kérelmező nevében jelenlévő Szabó Balázs élesen bírálta a testületet, "sarcnak" és "harácsnak" nevezte az önkormányzat által kivetett iparűzési adót, és többször emlegette a "rablóbanda" kifejezést egy Szent Ágoston idézet kapcsán. A polgármester visszautasította ezeket a jelzőket, elmondta, hogy minden érintett azonos elbírálás alá esik, az iparűzési adónál a mentesség eltörlését az uniós jog írta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!