Balatonalmádi

2014.12.08. 18:21

Nem ilyen orgonáért küzdöttem!

Álláspontomat szeretném közölni a Naplóban november 12-én, Orgonát vettek címmel megjelent cikkre.

Én nem ezért az orgonáért dolgoztam, amit vásárolt a Vörösberényi Református Egyházközség presbitériuma a Vörösberényi Református Erődített Templomba. Korábban olyan orgonáról volt szó a megvételéért szervezett jótékonysági hangversenyeken is, mely sípokon átáramló levegő útján képes megszólalni. Először nem célszámítógép és high-tech perifériák beszerzésére adott támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem. Ebben a tudatban 200–300 közötti környékbeli és távolabbi zenész, énekes és hangszeres előadóművész vett részt az általam szervezett hangversenyeken. Azért működtek közre és adták ügyemhez nevüket, mert biztosítottam őket arról, hogy sípos orgona építtetését tervezzük. Jómagam is ebben a hitben ténykedtem.

Számtalan templomba kerül Európa-szerte is digitális utánzat anyagi források hiányában, ami érthető. Tudtommal egyedülálló döntés született Vörösberényben, ahol rendelkezésre állt akkora összeg, amelyből az adott térnek megfelelő léptékű sípos hangszer épülhetne, és ennek ellenére került egy akusztikai, esztétikai, liturgikus, művészi célokat egyaránt betölteni maradéktalanul nem képes utánzat.

A történtek miatt azonnal távoztam. Nem szerettem volna a médiához fordulni, elég nagy baj az egyházközség számára az adott döntés. Azonban miután határozott kérésem ellenére is a nevemet említették együtt a kialakult katasztrofális helyzettel a megyei napilapban, sajnos nem maradt más választásom. Kérem mindazok megértését, akik teljes joggal érzik magukat becsapva a kialakult állapotok miatt!

Varga Áron

református kántor, karvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!