Balatonalmádi

2016.02.26. 15:10

Balatoni fejlesztések

Balatonalmádi – Mintegy 312 milliárd forint európai uniós és hazai fejlesztési forrás áll a Balaton-régió rendelkezésére a következő években, mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a Balaton Üzleti Klub rendezvényén tartott előadásában.

Marton Attila

Az üdülőrégió az egyes európai uniós operatív programok 287 milliárd forintos kerete mellett 24,5 milliárd forint hazai forrást használhat fel. A turisztikai fejlesztési keretben 26,7 milliárd forint jut a régiónak például állami tulajdonban lévő kastélyok és várak megújítására vagy a Balatoni bringakörút felújítására. A közlekedésfejlesztési forrásokból összeköthetik a Balatonakarattyát elkerülő utat az M7-es autópályával, valamint megvalósulhat több vasútállomás rekonstrukciója is négymilliárd forintból.

Bóka István az egyik balatonalmádi hotelben tartott előadást a Balaton Üzleti Klub rendezvényén
Fotó: Marton Attila

A tervekben az északi és déli vasút összekötése is szerepel. Gazdaságfejlesztésre és innovációra mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre, a balatoni borászatok 5,6 milliárd forintra pályázhatnak. A Balaton környezetvédelmére és vízminőségére 35 milliárd forintos keretet használhatnak fel.

Bóka István emlékeztetett, a Balatonnal kapcsolatos hazai és EU-s pályázatokat idén június végéig ki kell írni, 2017. június 30-ig pedig le kell kötni a forrásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!