Balatonalmádi

2015.10.13. 17:29

Erősödő kapcsolatok - Újra együtt ünnepelhetett a két település

Balatonalmádi - Sokak örömére egyre erősebbé váltak az elmúlt években a testvérvárosok közti kapcsolatok, ezt egy barátságos focimeccsel is megkoronázták.

Kekk Sára

Eggenfelden és Balatonalmádi városa 15 évvel ezelőtt erősítette meg írásban testvérvárosi kapcsolatukat. Ahogy ünnepi beszédében Keszey János polgármester is elmondta, a két város közti kapcsolat már 1992-ben kezdődött, amikor Gottfried Anders, eggenfeldeni vállalkozó javaslatára Eggenfelden vezetése Almádiba látogatott, majd az azt követő évek közös magyar német programjai, a civil szervezetek áldozatos munkája megalapozta a települések közötti kapcsolatot.

A testvérvárosi szerződés aláírása még pár évet váratott magára, de 2000. október 21-én, a két település akkori polgármesterei, Karl Riedler és Kerényi László aláírták a szerződést, mellyel programokkal, kirándulásokkal és újabbnál újabb baráti kapcsolatokkal teli évek vették kezdetüket. Több jubileumot is együtt ünnepelt a két város, hiszen 2002-ben Eggenfelden 100 éves jubileumán az ötvenfős almádi delegáció is részt vett az ünnepi menetben, magyar népi  és díszöltözetekben, a vörösberényi néptáncosok és helyi zenészek kíséretében, míg a német testvérváros képviselői 2009-ben ünnepelhettek együtt a Balaton-parti város polgáraival a település húszéves évfordulója alkalmából.

Wolfgang Grubwinklert, Eggenfelden város polgármestere beszédében elmondta, nemcsak a két város polgármestereire és önkormányzataira volt szükség a testvérvárosi kapcsolatok ápolásához, hanem a két település polgárainak önzetlen és fáradhatatlan munkájára is, melyet ők sosem hanyagoltak el. Köszönetet mondott az Eggenfelden -Balatonalmádi Baráti Társaságnak és a civil szervezeteknek, akiknek a segítségével az előttük álló napokban lehetőségük lesz az eddig elért kapcsolatokat megszilárdítani.

A szerződés aláírása után, délután három órakor az évforduló alkalmából Eggenfelden és Balatonalmádi képviselő uraiból és hölgyeiből válogatott csapatok játszottak barátságos labdarúgó-mérkőzést a frissen átadott vörös-berényi műfüves pályán.

Nagyra becsült testvéri szövetség

Eggenfelden kulturális referense, Bruno Holzleitner is szót kapott a szerződés megerősíésének ünnepségén, mikor elmondta, a közösen megszervezett kulturális programokkal tökéletesen megalapozták a testvérvárosi szövetséget, mely nemcsak papíron létezik, a két város lakosai mindennapjainak már szerves része. Ahogy mondta, nagyra becsülik ezt a különleges kapcsolatot és azt a barátságosságot, szeretetet, mellyel Balatonalmádiban mindig fogadják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!