Balatonalmádi

2016.01.27. 18:00

Koncz Gábor Gyorsvonata

Balatonalmádi - Legcsodálatosabb versünkkel, Kölcsey Ferenc Himnuszával kezdődött el az ünnepi műsor a Pannónia Művelődési Központban a magyar kultúra napján.

Civil Tudósítónktól

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz című versét. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Bati János igazgató beszédében megemlékezett Cseh Tamásról, aki pont e neves ünnepen lenne 73 éves, de nem lehet megfeledkezni Weöres Sándorról sem, aki viszont abban az évben hunyt el, amikor először ünnepelhettük a kultúra napját 1989. január 22-én.

Majd mindenki örömére Koncz Gábor önálló műsora következett. (Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és rendező. Érdemes művész, és a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. A Bilicsi-díjat 2014-ben vehette át.)

Tapsvihar fogadta a művészt. Boldogan lépett elő, mély meghajlással és alázattal köszöntötte a hallgatóságot. Örömmel osztotta meg titkait a közönséggel, és vidáman, mosolyogva vallotta be korát, 78 éves. Mára már lehiggadt, és nem száguld úgy, mint a gyorsvonat. Önálló estjének is ezt a címet adta: Gyorsvonat. Kedves szavaiból kihallatszott, hogy örömmel tett eleget a szívének kedves város meghívásának: Örülök, hogy már itt vagyok, és örülök, hogy még itt vagyok . A közel egyórás műsorban vallott szerelmekről, a feladatokról, a családról és barátokról.

Koncz Gábor Almádiban a csaknem egyórás műsorban vallott szerelmekről, a feladatokról, a családról és a barátokról
Fotó: Hegyi Ilona

Buzzati Gyorsvonat című novelláját hallgatva szinte mi is száguldottunk a nagybetűs Élet képzeletbeli vonatán, ahol az utas az út végéhez érve rádöbben: az állomásokon, ahol barátok, szerelmek és szülők olykor hosszasan várták, többnyire csak perceket töltött el, néhány sietős szót váltva, hogy rohanjon az újabb állomás, azt utolsó felé.

Walesi bárdok című költeményt energikusan, a tőle megszokott rátermettséggel, átéléssel adta elő. Hirtelen mozdulattal zakóját ledobva feltűrt ingujjal a Kaszkadőr nélkül címmel megjelent kötetéből adott elő egy jelenetet, ahol csalódott szerelmében és a bokszolói sportálmaiban. Vass Albert Üzenet haza című versével folytatta előadóestjét. A magyarságtudat felébresztését is feladatként említette az est végén.

Visszatapsolás után Illyés Gyula Ha nem lettél szálfa című költeményével búcsúzott Koncz Gábor.

Szerző: Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!