Balatonalmádi

2015.08.23. 17:43

Orosz rulett Almádinál?

Balatonalmádi - Életveszélyes kijönni és bemenni lakásainkba, gyerekeinket nem merjük kiengedni az utcára, ez nem mehet így tovább! – érveltek a helyi lakók vasárnap késő délután a 71-es út mentén a Balatonfűzfői utcában, ahol forgalom lassítással jelezték, házaik előtt tarthatatlan a közlekedés biztonsága. A autósok, motorosok káromkodtak, kiabáltak a lassabb haladás miatt.

Kovács Erika

- Huszonnégy ingatlannál szenvednek a lakók a kritikus körülményektől, gyakori a koccanás, nemrég kerítést vitt ki egy autós, csak idő kérdése, mikor történik tragédia – mutatott a hatalmas forgalomban a lakóházak felé Csajághy Izabella főszervező. A közlekedést a balatonalmádi rendőrök irányították egy sávban, váltakozó irányban. Az utcában lakók, köztük Lakatos Attila és felesége, valamint Kardos Edina autóikkal és saját készítésű közlekedési táblákkal álltak ki az útra. A főszervező elmondta, az utcában a 118-as és a 160-as házszámokat érinti a tarthatatlan helyzet, mert a település végét jelző tábla jóval távolabb, a bevásárlóközpontnál van, onnan 70-es sebességgel lehet közlekedni húsvét óta, addig 90 kilométerrel mehettek előttük a járművek. Az autósok itt gyorsítanak, üzemanyagtól bűzlik  a levegő, hatalmas a zaj. A lakók célja, hogy az utca végére helyezzék át a település végét jelző táblát, addig is 60 kilométer legyen a megengedett sebesség és tegyenek az aszfaltra lassító csíkot, legyen járda, közvilágítás. A közutas cég korábban közölte velük, közvilágítás és járda nélkül nem tudják áthelyezni a település vége táblát.

Elmondták, naponta 11 ezer autós halad itt át, szezonban ennek a háromszorosa a két évvel ezelőtti adatok alapján. A mostani  megmozdulást  a lakók jelezték az önkormányzatnak és a Magyar Közút Kht-nak is, akiket korábban már többször megkerestek, már 12 évvel ezelőtt is, de hiába. Októberig minden vasárnap forgalom lassítást szerveznek.  Kiemelték, az építési engedélyeket még a városi tanács adta ki, valójában a 71-es útra „vitték ki házaikat” szolgalmi út nélkül. A megoldást az önkormányzattól és a közúttól várják, akikkel elszántan tárgyalnak továbbra is. A lakók utalta arra is, hogy a közelükben levő Thököly út és a 71-es út kereszteződésénél is borzalmas a közlekedés, mert nem lehet kijutni a főútra. Ott gyakori a baleset, szerintük körforgalom kellene. – A fűzfői uszodánál van lámpás kereszteződés, pedig  ott nem a bakonyi és balatoni forgalom halad át – érveltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!