Balatonalmádi

2012.01.25. 06:43

Ötven év képekben

Balatonalmádi - A kulturális hagyomány és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk, ad igazolást fennmaradásunkhoz.

Halmos György

Erről Neveda Amália, a Veszprémi Művelődési Központ igazgatója beszélt a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményen a Pannónia művelődési központban.

A rendezvény keretében a fennállásának ötvenedik évfordulóját közelmúltban ünneplő Bakony Fotóklub ötven évet bemutató képeiből szerveztek tárlatot.
- Talán ezen a napon sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok során sikerült megőrizni - mondta. Ez az a nap, amikor főhajtással emlékezünk meg legfontosabb  közös  kincsünkről, arról, amely jelzőjét és minősítését adhatja létünknek. Arról, ami megkülönböztet más népektől; ez a magyar kultúra.  Kultúra nemcsak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is  fogalmazott. A tudomány, a művészetek nem létezhetnek azt érteni, élvezni és művelni képes emberek nélkül. Szólt arról is, értő közönség nélkül az értékek elvesznek vagy létre sem jöhetnek.

Az ötven év - ötven fotó című fotótárlat megnyitójában Neveda Amália kiemelte, hogy a klub több rangos díjat is magáénak tudhat, a napokban pedig megkapta az egyesületeknek járó egyik legrangosabb kitüntetést, a Csokonai közösségi díjat.

A rendezvényen a Kósa György Zeneiskola növendékei léptek fel.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy  a kézirat tanúsága szerint  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az emléknap közelében országszerte kulturális és művészeti rendezvényeket tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!