Hűséges szolgálat

2018.01.25. 19:01

A papi hivatásról és pályájáról is beszélt Nagy Károly

Mindig a lelkiismeretem szerint végeztem plébánosi feladataimat – mondta Nagy Károly atya, aki az Almádi Pódium rendezvénysorozat vendége volt a napokban.

Marton Attila

Nagy Károly atyát a papi szolgálatról és terveiről is kérdezte Bati János Fotó: Balogh Ákos

A veszprémi Szent Mihály-bazilika plébánosával Bati János, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója beszélgetett az intézményben. Nagy Károly elmondta, fiatalkorában nem készült papnak, versenyszerűen vízilabdázott, és érdekelte volna az operatőr szak is. Az egyik csapatvacsora helyett templomba ment, ahol az atyával történő beszélgetés után megszólalt benne egy hang, vállalja ezt a szolgálatot. Felmenői között ötvösmesterek is voltak, ezért a családban szerették volna, ha folytatja a mesterséget, választását azonban elfogadták. Mint mondta, az emberek gyógyítása és vezetése nehéz, de szép feladat. Közel ötven éve szentelték pappá, döntését soha nem bánta meg. Nagy Károly elmondta, művészetkedvelő családban nőtt fel, ezért is fontos számára a kultúra, jó ideje ő a Veszprémi Petőfi Színház lelki vezetője.

Nagy Károly atyát a papi szolgálatról és terveiről is kérdezte Bati János Fotó: Balogh Ákos

A papi hivatásról és saját pályájáról is részletesen beszélt. – Nehéz időszakban, az 1960-as évek közepén kerültem a papi pályára, ám mindvégig a saját lelkiismeretem szerint tudtam dolgozni. Hűséges voltam az egyházhoz és népemhez, a Szűzanyához és a mindenkori főpásztorhoz. Sokan azt mondják, a papnak hívei vannak, ám ez tévedés, az ő feladata, hogy vezeti a közösségét. Ez nem karrier, hanem szolgálat – fogalmazott. A kilencvenes évek elejétől közel húsz évig volt plébános Várpalotán, ám először nem oda nevezték ki. A délszláv háború idején Nagyatádon lett volna plébános, hogy vezesse az ottani közösséget és templomot építtessen, ám

a helyi pap ragaszkodott a posztjához, és ezután került Várpalotára. – Büszke vagyok az ottani szolgálatra, iskolát alapítottam, két templomot építtettem, többet pedig fel-újítottunk, és jól együtt tudtam dolgozni a városvezetéssel – idézte fel.

Örömmel tölti el, hogy tizenkét papot nevelt és tanított az évek során, ahogy az is, hogy az első cserkészavatás az ő nevéhez kötődik. Büszke az általa szervezett és vezetett zarándoklatokra, és arra is, hogy a kezdeményezésére készülhetett el Szent Mihály szobra a veszprémi Óváros téren. Tervei között említette új kápolna építését a Vámosi úti temetőben, valamint a Károly-templom felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!