Balatonalmádi

2013.08.06. 22:00

Régi dicsőségében tündököl a vörösberényi templom

Befejeződött Balatonalmádi címerében is szereplő vörösberényi műemlék templom felújítása.

Halmos György

A hosszú távú tervek között szerepel egy orgona beszerzése, ennek érdekében zenés rendezvényeket tartanak, illetve gyűjtést is rendeztek. Minderről Faust Gyula lelkész, a vörösberényi gyülekezet vezetője beszélt érdeklődésünkre. Elmondta, hogy a templom felújításának a gondolata és igénye már elődjénél is felmerült, de elég sok nehézségbe ütközött.

– Amikor 2007-ben átvettem a parókiát, már az év elején azt tapasztaltuk, hogy repedések jelentek meg a templom oldalfalain, a főfalakon, a boltíveken; ezek olyanok voltak, amelyeket korábban nem láttunk. További problémát okozott az, hogy a régi repedések látványosan nyílni kezdtek – tette hozzá Faust Gyula.

Szólt arról is, hogy 2008-ban sikerült megerősíteni az alapokat, de a repedéssel kapcsolatos problémák akkor sem szűntek meg. Egy évvel később, 2009 tavaszán kiderült, hogy a zsindely elöregedett, egy viharos erejű szél nagyon megtépázta a szerkezetet.

– A szakemberek azt mondták, hogy nem lehet javítani, még ráállni sem lehet a szerkezetre, az egészet cserélni kell – közölte. A zsindelyezésre pályázatot nyújtottunk be, de amikor értesült erről a műemlékvédelmi hatóság, akkor leállították azzal az érveléssel, hogy először az alapokat kellene megerősíteni. Kiderült, hogy ez utóbbi rettenetesen sokba került volna, annyit nem tudtunk pályázni.

 

A templom nem csak kívül, belül is megújult, az új festéssel világosabb lett a belső tér – mondta el Faust Gyula, a gyülekezet vezetője (Fotó: Penovác Károly)



– Sajnos a végén minden határidőből kifutottunk, 2009-től egészen 2013 áprilisáig nem tudtuk lehívni a pályázati összeget. Szerencsére meghosszabbították a határidőket, és a végén megvalósulhatott az, amit szerettünk volna. Mivel a templom a zsindelyezés miatt fel volt állványozva a templom, ezért kívül és belül is lefestették, a repedéseket pedig „összevarrták”, olyan technikát alkalmaztak, ami statikailag is megerősíti a templomot. Ezt a munkát április elején kezdték el, a belső és külső javításokkal és felújításokkal májusig végeztek. A templom belseje is megújult, az új festéssel világosabb lett a belső tér.

– A szükséges pénzt kölcsönből, gyűjtésekből, támogatásokból gyűjtöttük össze, a város egy része megmozdult. Mindent összeszámolva 16,5 millió forint volt a költség, az önkormányzat 1,5, az egyházmegye 1,1 és az egyházkerület adta azt a kölcsön, amivel a munkálatokat előfinanszíroztuk – mondta a református lelkipásztor.

Faust Gyula közölte, szeretnék, ha a templom ismét megtelne, valamikori dicsőségében tündökölne, ehhez kellene egy megfelelő orgona. Mivel a templom, hagyományos építésű, ezért úgynevezett szélszekrényes, épített orgonára lenne szükség, ami óriási összeg.

– Csak akkor tudjuk megvalósítani, ha lesz olyan pályázati forrás, ami ennek a költségét, 8–10 millió forintot fedezi. Ezért indítottuk az adománygyűjtő templomi orgonakoncert-sorozatot és más rendezvényeket is. Népszerűek a templomi körtúrák, ez a rendezvény néhány lelkes önkéntesnek köszönhetően, akik ezt felvállalták, jól működik.

 

A XI-XII. századi, román kori alapokon nyugvó, a gótika stílusjegyeit is magán viselő református erődtemplom a legjelentősebb védett műemlék a városban. A templom falaiban, hazánk egyik legrégebbi falusi egyházának maradványai rejtőznek. A kőfallal kerített templom tömeghatásában még érződik a középkori eredet, de belépve barokk boltozatos, osztatlan csarnoktér fogad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!