Balatonalmádi

2015.11.24. 21:01

Stílusok harmóniája - Népi építészet és modern technológia Medgyaszay munkáiban

Balatonalmádi – A modern technológiát ötvözte az erdélyi népi építészet elemeivel Medgyaszay István, a Szent Imre-templom tervezője.

Marton Attila

Az Almádi értéktár sorozat idei utolsó előadásában Potzner Ferenc Ybl-díjas építész beszélt a Veszprém megyében is több épületet tervező Medgyaszay István életútjáról. A képzőművészet és az építészet kéz a kézben járt nála, ez több általa tervezett épület homlokzatán megjelenő festett képekben is megfigyelhető, hangsúlyozta az előadó.

Az Almádi Értéktár sorozat előadásában Potzner Ferenc Ybl-díjas építész ismertette Medgyaszay István életútját
Fotó: Marton Attila

Medgyaszay első nagy megbízása a veszprémi színház tervezése volt, amelyhez az akkor újdonságnak számító vasbeton technológiát elegyítette a népi építészettel. A veszprémi mellett a nagykanizsai színházat is ő tervezte, valamint a soproni színház átalakításával is őt bízták meg. Az erdélyi népi építészet mellett erősen hatott rá az észak-afrikai, valamint az indiai építészet is. A balatonalmádi Szent Imre-templom 1930-ban épült. Az épület tervezésénél a Balaton-felvidék Árpád-kori hagyományaira is épített Medgyaszay, valamint megjelenik benne a szecesz-szió hatása is, míg a torony többrétegű teteje és a rajta lévő díszítések a népi építészet megoldásaival rokonítják, hívta fel a figyelmet Potzner Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!