Balatonalmádi

2014.01.27. 20:00

Védik az egészségünket

Balatonalmádi - A tavaly novemberben megnyílt Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tartottak tájékoztatót az iroda tevékenységéről a térségben működő civil szervezetek képviselőinek hétfőn az Egészségházban.

Marton Attila

Az egészségmegőrzés és a megelőzés áll a balatonalmádi kistérség településein élő egészséges vagy egészségük javításáért tenni akaró lakosságot megcélzó programok homlokterében. Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) által szervezett valamennyi program ingyenesen elérhető, mondta Szalai Emese irodavezető.

A projektben tervezett tevékenységekkel a felső tagozatos általános iskolásoktól a nyugdíjas korosztályig mindenkit várnak. A programok beutaló nélkül igénybe vehetők, előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után. A tevékenységekkel – amelyek a testmozgást, az egészséges táplálkozást, az alkoholproblémák megelőzését és a drog-prevenciót célozzák – tudatosítani akarják a lakosságban, hogy az egészségmegőrzésért az egyénnek is tenni kell. Külső szakértőkkel, orvosokkal, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, sportoktatókkal működik együtt az EFI. Hetente három alkalommal, előre egyeztetett időpontban dietetikus és gyógytornász ad tanácsot az érdeklődőknek.

A program keretében előadás-sorozatokat és mentálhigiénés foglalkozásokat is szerveznek. Februártól elindul a hydrobic-vízigimnasztikai foglalkozás, havi rendszerességgel nordic walking túrákat indítanak, míg a Gyalogol a kistérség elnevezésű programban többféle távon bonyolítanak le gyalogtúrákat. Kriston-intimtornát szerveznek Balatonalmádiban, Balatonkenesén és Litéren, míg Balatonfűzfőn a közösségi házban márciustól egy interaktív drogprevenciós kiállítást hoznak létre. A programokról szórólapokon, a helyi sajtóban, interneten és az Öböl Tv adásaiban kapnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

A 2015 májusáig tartó projekt összköltsége 112 millió forint, amelyet európai uniós forrásból finanszíroznak. A balatonalmádi EFI az Országos Egészségfejlesztési Intézet által koordinált országos hálózat tagja, hasonló intézményből országszerte összesen 58 működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!