Bulivan

2013.07.23. 11:50

Készülődnek Kapolcson

Negyven helyszínen ötszáz program, ötven kiállítás várja a Művészetek völgye látogatóit Kapolcson.

Balla Emőke

A tíznapos fesztivál pénteken kezdődik. A Művészetek völgye megújult honlapján számláló jelzi, hány nap, óra, perc és másodperc van vissza Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljának kezdetéig. 1989 óta a völgybarátok idén a huszonharmadik alkalommal találkoznak. Tavaly 120 ezren látogattak a fesztiválra, a szervezők idén is hasonló nézőszámban bíznak.

Tíz nap alatt negyven helyszínen 1700 előadó lép fel. Kapolcs a fő helyszín, programokkal bekapcsolódik Taliándörögd és Monostorapáti. A fesztiválon hangsúlyos a hagyományőrzés, illetve a zenei és irodalmi programok jelenléte, mondta Márta István fesztiváligazgató.

A hagyományőrzés jegyében rendezik a Muharay színpad programjait, 800 előadóval, de lesz Éltető völgy, Értékőr udvar, az ifjúsági értékőr hálózat aktív fiataljai részvételével. A zenei és irodalmi programok között megemlíthetjük a Kaláka versudvart, a Palya udvart, a Blue sPot Cafet, Hobó tíz nap alatt száznyolcvan saját dalát adja elő. Márvány Gyuláné, Kapolcs polgármestere elmondta: az itt élők nagyon készülnek és várják a fesztivált.

A településen már nem lehet szállást kapni, de a környező falvakban tudnak vendégeket fogadni. A két évvel ezelőtt indult Kapolcsi Kék Abrosz kezdeményezéshez idén kilencen csatlakoztak, a falusi vendégasztalok helyi ízekkel, illatokkal és nedűkkel várják a látogatókat.

A hagyományokhoz híven a Malomszigeten lesz a kézműves vásár, a véradóknak viszont új helyszínt - a kapolcsi tornatermet - alakítottak ki.




Az ezerarcú Ferenczi Ferenczi György a Művészetek völgye egyik legaktívabb és legsokszínűbb művésze és fellépője. A hazai könnyűzenei élet igazi fazonja, szájharmonikás-hegedűs-gitáros-énekes-dalszerző, virtuóz muzsikus, ötletember, valódi showman. Sokszínűsége, kreativitása illeszkedik a Művészetek völgye szellemiségéhez, ahol naponta születnek új alkotások, új művészeti koncepciók és produkciók. Tavaly rekordot állított be azzal, hogy tíz nap alatt tizenhárom fellépés, koncert, produkció volt a nevéhez köthető. Idén megfontoltabb tempót diktál, de így is részt vesz a Kaláka versudvar három különböző műsorában, zenekarával a Blue sPot Café színpadán is fellép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!