elhunyt az alapító özvegye

2018.02.07. 17:35

A család viszi tovább az edericsi Afrika Múzeumot

A közelmúltban elhunyt az európai szinten is egyedülálló magángyűjtemény, az Afrika Múzeum és Állatkert vezetője, Nagy Endréné, Beretz Katalin.

Tóth B. Zsuzsa

A múzeumot alapító és 1988-ban megnyitó Afrika-vadász, Nagy Endre lánya, Diana Cardoso elmondta lapunknak, hogy édesapja és az elhunyt özvegy, Katalin életművét terveik szerint szeretné továbbvinni a család.

Diana Cardoso és családja tartja fenn az Afrika Múzeumot Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Ők ketten hozták létre a múzeumot. Édesapám halála után Katalin átvette az intézmény vezetését, és felfejlesztette a vadasparkot, amely később, 2013-ban állatkert lett. Szinte minden évben valami újdonsággal várta a vendégeket, akik örömmel tértek vissza újra és újra. A munkatársakkal együtt most azon vagyunk, hogy a múzeumban minden úgy menjen tovább, mint ahogy a korábbi években. A ház körül húszféle, közel száz európai és afrikai állattal ismerkedhetnek meg az idelátogatók. Mindez már Katalin érdeme volt, aki élete utolsó 25 évében az egyébként önfenntartó múzeumnak élt. Ezért is fontos a családomnak, hogy továbbvigyük a fenntartást olyan jól, ahogy az eddig működött. A ház Beretz Katalin gyermekkori otthona volt, ott egykor nagyszülei éltek. Miután feleségül ment nagybátyjához, Nagy Endréhez, ő is részt vett a múzeum kialakításában, további fejlesztésében. Az Afrika-vadász elképzelése szerint építette tovább a vadasparkot, későbbiekben állatkertet. Az állatok istállói, tágas kifutói mellett például minidzsungellel, kilátóval, a gyerekek kedvéért sok játékkal bővítette a parkot. Mindezért nem várt elismerést, megelégedett azzal, hogy a látogatók szerettek visszatérni ide – mondta Diana Cardoso. Hozzátette, hogy a család számára pedig most az a legfontosabb, hogy Nagy Endre és Beretz Katalin páratlan életművét továbbvigyék. Nagy Endrénétől a balatonedericsi temetőben vesznek végső búcsút február 10-én 12 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!