Balatonfőkajár

2017.02.05. 17:10

Egy csendes zug a visszavonulásra

Balatonfőkajár - A Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat közös támogatásával újult meg a balatonfőkajári könyvtár belső tere. A helyreállított épületet szombaton adták át a közösség számára, nem csak olvasási célra.

Leitner Vera

- Aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait szabadon választhat, ki-alakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszíthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez - nyitotta meg Csukás István szavaival az átadóünnepséget Horváthné Takács Terézia könyvtárvezető.

Forró Zsolt polgármester elmesélte, hogy gyerekkora óta sok élmény köti a most felújított könyvtárhoz, hiszen nemcsak kalózok, indiánok és cowboyok lehettek az akkori fiatalok az itt felfedezett könyvek segítségével, de jómaga a történelmet is itt tanulta meg, nem az iskolában.

A csajági iskola balatonfőkajári diákjai az avatóünnepség tiszteletére együtt szavalták el a Himnuszt
Fotó: Pesthy Márton

- Az épület végre tágas könyvtárrá alakult a látogatók számára, akik elmélyedhetnek az olvasásban - mondta el a polgármester, s hozzátette, ahogy most a helyi kulturális intézmény belsejét, úgy nyáron annak külsejét is fel kívánják újítani.

- Nemcsak az ismeretszerzés szempontjából lényeges, hogy könyvtárunk elkészült, hanem azért is, mert ez egy olyan hely, ahová vissza le-het húzódni egy településen, s mely jó találkozópont - mondta el a település polgármestere.

Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója örömét fejezte ki, hogy egyre több új könyvtárat tudnak átadni a kistelepüléseken is. A balatonfőkajári intézmény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár könyvtárellátási szolgáltatórendszeréhez tartozik, így a település gyűjteménye folyamatos bővülésre, frissülésre képes az olyan szolgáltatások révén, mint a könyvtárközi kölcsönzés. Az igazgatónő elmondta, a megyei könyvtár elsősorban a pályázati lehetőség közvetítésében és a folyamat végigkövetésében segítette Balaton-főkajárt, s öröm látni, hogy minden fejlesztés megvalósult, amit el lehetett nyerni.

Egy könyvtár átadásának legjobb módja egy író-olvasó találkozó, mondta el a polgármester, aki büszke rá, hogy ehhez a helyi Bartalis Imre nyugalmazott állatorvos, író új könyvének bemutatása szolgáltatta az apropót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!