Balatonfüred

2011.11.15. 13:56

A nemzet kőszínházának oszlopainál Balatonfüreden

180 évvel ezelőtt Balatonfüreden a cseres, juharos erdőben épült az első kőszínház. Jó megpihenni a parki padokon, s emlékezni a régi idők nagy fiaira, akik képesek voltak a nemzet érdekében összefogni, és létrehozni a nemzet első, állandó kőszínházát.

Sipos Ottó Tibor

- A színművészet első szentegyháza, melyben más szó, mint magyar szó, nem hangzott soha. "Csak magyarul játszaniok nem volt szabad Magyarország ékes színjátszó palotáiban. / Magyar művész homlokán hiába ragyogott istennek teremtő csókja, neki csak színben, pajtában, ökörakolban, deszkabódéban lehetett nemzetének nyelvén szólania." - írta Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül című könyvében.

1830 augusztus havában a Zala megyei közgyűlésen kimondatott: "A nemzeti színházat fel kell építeni. Balatonfüreden a  nemzeti színházban soha más nyelven színielőadást tartani nem szabad."

A cseres, juharos erdőcskében a megyék nemeseinek, parasztoknak, portékás árusoknak közadományaiból, a jobbágyoknak közmunkájával megkezdődött a nagy vállalkozás.

Az 1831. július 2.-3.-án tartott átadási ünnepségeken elhangozhatott végre  magyarul, a nemzet színházában, Kisfaludy Sándor szerzeményének strófája: "Adja Isten! Alkotmány / Mindörökké állhasson,-  S díszlésének semmi erő - S idővész ne árthasson."

 A kőszínházat 1878-ban lebontották. 1958-ban a később épített nyári színház bejáratának helyén állították fel a kőszínház örökségként reánk maradt oszlopait ezek most a megszépített környezetben és formában ma is állnak, - s fennen hírdetik a nemzeti összefogás, az együtt gondolkodás szükségességét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!