Balatonfüred

2012.03.28. 08:00

Spóroltak a fűtéssel

Balatonfüred - A városra nem éppen a panellakásos építkezés a jellemző, de itt is sokakat érintenek a megörökölt problémák, a nem megfelelő szigetelés, a taka- rékoskodásra nem ösztönző fűtési rendszer.

Győrffy Árpád

Pálffy Károlyné, a Köztársaság úti lakótelep önkormányzati képviselője és egyben a településfejlesztési bizottság elnöke azt mondja, a számok egyértelműen bizonyítják, hogy az érintett tíz lakótömbben élő mintegy 1500 füredinek érdemes volt bekapcsolódnia a panelprogramba.

Állami és önkormányzati támogatással, saját erő hozzáadásával 2005 és 2009 között megcsinálták a homlokzatok hőszigetelését, szabályozhatóvá alakították az egycsöves fűtési rendszert, mérőket, illetve költségosztókat szereltek fel. Az épületek többségében teljesen lecserélték a külső nyílás- zárókat, szigetelték a pincefödémet és a tetőt.


 
A jobb rendszernek és a takarékosabb használatnak köszönhetően a tíz épület együttes hőmennyiség-fogyasztása a 2000-es 14 906 gigajoule (GJ), 2003-as 17 947 GJ mennyiségről 2011-ben 8623 GJ-ra csökkent, majdnem ötven százalékkal lett kevesebb, ami a képviselő szerint laká- sonként évente átlagosan közel negyvenezer forint megtakarítást jelent. Problémát okozott ugyanakkor, hogy egyes társasházi közösségek nem megfelelő módszert alakítottak ki a fizetési kötelezettség házon belüli elosztására. Nem vették számításba, hogy egyes lakásokban  például amik a fűtetlen pinceszint felett vannak - jóval nagyobb a hőigény.

A problémát érzékelve tavaly kormányrendeletben írták elő, hogy a következő fűtési szezonban már a helyzetkiegyenlítő tényezők beépítésével kell alakítani fizetési kötelezettségeket. Emiatt korrekciót végeznek helyben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!