Balatonfüred

2012.12.07. 19:42

Pokorni Zoltán az aktuális politikai helyzetről

Balatonfüred - A felsőoktatási keretszámok ilyen ütemben való csökkentése nagy elégedetlenséget vált ki, mondta Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke a pénteki balatonfüredi rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

Balla Emőke

A Fidesz vezető politikusai, államtitkárok járják az országot, hogy a településeken a Fidesz tagjaival, aktivistáival, találkozzanak, információt adjanak a döntések hátteréről és meghallgassák a fórumokon résztvevők véleményét. Szólt  arról, miért változtatott a kormány olyan sok területen, miért alakította át a nagy rendszereket: oktatást, egészségügyet, nyugdíjrendszert, szociális rendszert, államigazgatást. Megvolt a parlamenti többség, hogy mindezeket megtegyék; céljuk az olcsóbb és hatékonyabb működés. 



Pokorni Zoltán a balatonfüredi sajtótájékoztatón



Az unióba való belépéskor vállalt három százalékos államháztartási hiányt 2011-ben tudta először teljesíteni az ország. Ennek eszközei   népszerűtlen intézkedések bevezetése,  új adók kivetése   konfliktushelyzetet teremtenek. Pokorni Zoltánt a vitatott keretszámokról, az állami ösztöndíjas diákok létszámának csökkenéséről is kérdeztük. Úgy fogalmazott: nem örül annak, hogy ez december közepén derül ki, két hónappal a jelentkezési határidő előtt, a csökkenés mértékét sem tartja szerencsésnek. Kívánatos lenne, ha a hallgatók két évvel korábban értesülnének a változásról. A rendszer pozitívuma lehet, hogy közpénzből csak a leghatékonyabban tanulókat finanszírozza az állam, lehetőség szerint azokat, akik tanulmányaik után  itthon állnak   munkába.

Dr. Kontrát Károly, Veszprém megye 2. vk. választókerületi elnöke  beszámolt a települések adósságátvállalásáról. Dr. Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere azt mondta: örül az adósságátvállalásnak, noha a város az átlagot nem meghaladóan adósodott el.  Bízik benne, hogy a nem eladósodott városoknak járó jutalomból Balatonfüred is részesül.

 

 

 

 

KERETES:

Dr. Kontrát Károly, a  Belügyminisztérium államtitkára elmondta: a kormány 2000 önkormányzatot 621 milliárd forint összegben vált ki az adósságcsapdából. Veszprém megye 81  -  kilenc 5000 lakos feletti és 72 5000 lakos alatti -  településének 26,8 millárd forint adóssága van, 14,3 milliárd forintot konszolidálnak.  A 2. számú választókerületben az adósságrendezés 23 települést érint. Balatonfüred adóssága 278 millió forint, a   kormány 40 százalékot, 111 millió forintot vált ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!