Balatonfüred

2013.04.21. 11:43

A könyvet és az irodalmat ünnepelték

Színes programmal, nagy érdeklődés mellett ünnepelték a könyvet, az irodalmat szombaton a Kisfaludy Galériában.

Győrffy Árpád

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal párhuzamosan zajló, arra vállaltan rímelő "Füredi kis könyvfesztivál" című rendezvényt a Városi Könyvtár szervezte a művelődési házzal együttműködve. Az előadásokból, beszélgetésekből, könyvbemutatókból és borkóstolóból álló program minden része közvetve, vagy közvetlenül kapcsolódott a városhoz, megmutatta Balatonfüred magyar irodalomra gyakorolt hatását.

Így volt ez a Levelek a Lipták-házba című részben is, ami egyszerre volt a hasonló című könyv bemutatója és a Lipták Gáborhoz leveleket író Örkény István alakjának személyes hangú megrajzolása. A 101 éve született Örkénynek a magánéleti levélműfaj is olyan "egypercesek" írására adott alkalmat, amelyek bátran megjelenhetnének akár a novellák között is, jelentette ki Fráter Zoltán irodalomtörténész a beszélgetés egyik résztvevője.

Fráter Zoltán (balról), Radnóti Zsuzsa, Fesztbaum Béla és Praznovszky Mihály a füredi könyvünnepen (Fotó: Győrffy Árpád)


Hogy valóban így van, arról a közönség azonnal meg is győződhetett a Fesztbaum Béla színművész által tolmácsolt leveleket hallgatva. A Lipták Gábornak szóló üzenetek születésének körülményeiről, Örkény és Lipták emberi és egyben szakmai kapcsolatáról Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa dramaturg mesélt. A levelek mellett más írásokat, köztük az "ős egypercest", A Sátán Füreden című novellát is tartalmazó kötetet Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a kötet szerkesztője mutatta be.

A könyvfesztivál bevezető részében a hallgatóság megismerkedhetett a 12 legszebb magyar vers című irodalmi programsorozat műhelytitkaival a programvezető, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész előadásából. Bemutatták Gaál Antal: Máshonnan fúj a szél című új verseskötetét. Sárköziné Sárovits Hajnalka könyvtárigazgató és néhány szerző bemutatta a tavalyi Lipták centenárium kapcsán megjelent emlékkötet.

A Sava Babić emlékkönyvről pedig Fenyvesi Ottó szerkesztővel Rácz Péter, a Magyar Fordítóház Alapítvány vezetője beszélgetett.


Ezek is érdekelhetik