Balatonfüred

2013.07.02. 06:49

A falu utolsó tanítójának, Szendi Györgynek emlékére

Paloznak - A közelmúltban koszorúzással és könyvbemutatóval emlékeztek a falu egykori tanítójára, a 100 éve született Szendi Györgyre.

Győrffy Árpád

Az önkormányzat által kiadott, a Szendi család és a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány támogatásával megjelent könyv egyik fele Szendi György most először megjelentetett írását tartalmazza a községről. A történeti rész mellett igazi értéke az írásnak az az egyéni hangú bemutatás, ami a legkisebb dombtól a falu lakóin át a szerző korában történt fontos változásokig szubjektív áttekintést ad Paloznakról.

A könyv másik fele Szendi Györgyöt mutatja be fia, Szendi Zoltán írásával, szerkesztésében, korabeli fotókkal, visszaemlékezésekkel. A pulai svábgyerekként, akkor még Szauerként 1913-ban született. A kőszegi tanítóképző elvégzése után egy évig Szigligeten helyettesített, majd 1936-tól Paloznakon tanított egészen az 1974-es nyugdíjba vonulásáig. A paloznaki "egy tanerős", összevont iskola volt, idejártak a lovasi, alsóörsi gyerekek is, néha 50-70 gyerekkel kellett egyszerre foglalkozni.

Szendi György nyugdíjba vonulásakor megszűnt a helyi iskola is. A falu utolsó tanítója 1984-ben halt meg.

Ahogy Czeglédy Ákos polgármester hangsúlyozta, Szendi György egyik utolsó képviselője azoknak az igazi falusi néptanítóknak, akiket egykor Gárdonyi, Móra Ferenc megírtak regényikben, novelláikban. Sokat adott a falunak, ezért emlékét megőrzik. Az önkormányzat 1999-ben posztumusz díszpolgárrá avatta, 2011-ben táblát helyeztek el emlékére az egykori iskola falán és most a könyv kiadásával segítik, hogy a későbbi generációk is emlékezzenek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!