Balatonfüred

2013.07.29. 16:08

Fontos a megelőzés

Negyvenöttől 65 éves korig alapvető, hogy minden két évben vegyenek részt mellrákszűrésen a nők. Kétévente erről értesítést kapnak az érintettek.

Varga Domokos Péter

Ezt Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) főigazgatója mondta el a Naplónak. A főigazgató az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei, valamint több országos intézet által kooordinált és a Balaton-parton bonyolított szűrőprogramot látogatta meg, és végeztetett maga is mellrákszűrést.

 

A kamionban Novák Melindánál, az Országos Onkológiai Intézet munkatársánál regisztrált Török Krisztina, a Gyemszi főigazatója (Fotó: Varga Domokos Péter)A biztosítottak (azaz a taj-kártyával, taj-számmal rendelkezők) ezt a szolgáltatást Magyarországon igénybe vehetik. Évente hazánkban körülbelül ötezer mellrákos esetet regisztrálnak, és ennek több mint negyven százaléka halállal végződik. A balatoni szűrőprogramot pontosan azért szervezték meg, hogy ennek fontosságára is felhívják a figyelmet.

Noha a Gyemszi közvetlenül nem a prevencióban érintett, hanem a betegségek kezelésében, de ha a megelőzés miatt kevesebb a beteg, az jó az egészségügyi rendszernek is - hangsúlyozta Török Krisztina.
Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!