Balatonfüred

2015.06.26. 15:59

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága továbbviszi a múlt értékeit

Csapatuk kezdetben csupán néhány barátból állt, maguk varrták a ruháikat. Ma már azonban több mint hatvan tagot számlál társaságuk. Tíz éves a Reformkori Hagyományőrzők Társasága.

Prevics Éva

Nemcsak ruháik, hajviseletük és sminkjük, de viselkedésük is reformkori. Otthonukban, Balatonfüreden minden jelentős rendezvényen ott vannak, de ma már egész évben járják az országot, sőt a környező országokat is. Kezdetben rendhagyó történelemórát is tartottak a helyi iskolákban, ma pedig viselettörténeti bemutatóval kedveskednek az őket vendégül látó településeken.

Némethné Panev Anna, Németh Gábor, és Némethné dr. Kormos Zsófia Ez utóbbi képek a 2013-as Romantikus reformkori fesztiválon készültek (fotó: Németh László)

A társaság alapítása Schindele Györgyné ötlete volt 2005-ben. Egyszer ugyanis egy salzburgi látogatása során látott hasonló korhű ruhába öltözött felvonulókat a városban. Mikor hazaérkezett arra gondolt, Balatonfüred reformkori múltját kihasználva érdemes lenne a Balatonparti településen is valami hasonlót létrehozni. Először csupán a barátok és ismerősök álltak össze, összesen hatan - meséli a Naplónak Schindele Györgyné. Ruháikat is maguk varrták. Mára azonban alaposan kinőtte magát a kezdeményezés, hiszen több mint hatvan tagot számlál a társaság és rengeteg elfoglaltságuk van.

Schindele Györgyné az ötletgazda és alapító

A budai várban már harmadik éve felvonulnak, de voltak már Brüsszelben a magyar napokon, Jókai szülőhelyén Révkomáromban, tettek már látogatást Erdélyben és Takács Miklós volt balatonfüredi képviselő, idegenforgalmi szakember jóvoltából rendszeresen visszajárnak a horvátországi Opatiába is.

Saját kezdeményezésükből nőtt jelentős rendezvénnyé a Korok Fesztiválja, valamint az évről évre több látogatót vonzó a Betlehem állítás.

Schindele Györgyné büszke a társaságra, egyetlen fájdalma, hogy kevés a fiatal a tagok között. Úgy véli, az ifjúságnak kevés ideje van az önkéntes szervezetekben való részvételre.

A legkisebbeket még könnyű rávenni a felvonulásra

Balatonfüreden az elmúlt években felújították a reformkori városrészt, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága által pedig élet is költözött a falak közé. A társaság szőlészeti és borászati szakmai bemutatók keretében láttatja és adja át a múlt hangulatát, ahol a korhű megjelenés elengedhetetlen része a bemutató oktatásnak . A társaságon belüli Palotás tánccsoport pedig számos rendezvény keretében mutatja be ezt a nemesi táncot.

A tíz éves a Reformkori Hagyományőrzők Társasága a március 15-i programokon is állandó résztvevő

Honlapjukon azt írják: „Az utazó városunkba érve azonnal megérzi a múlt, és jelen harmonikus ötvözetét. A Balatonnak olyan hangulata van, ami másutt nincs. A víz selymessége, a vitorlások és a hajók látványa.. Célunk, hogy az idelátogató külföldi és hazai vendégek számára még vonzóbbá, csalogatóbbá tudjuk tenni városunkat azzal, hogy korhű ruhákban jelenünk meg városi és egyéb rendezvényeken, melyek Balatonfüred régi fényét segítik visszahozni, és az embereket visszarepíteni egy nosztalgikus, szép korszakba, ahonnét a Tagore sétány vén fái is üzennek, s amely kor dicsőségét hirdetik az ódon falak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!