Balatonfüred

2016.09.27. 19:45

A hagyomány őrzése: Előadások a műhelyek jelenéről és jövőjéről

Balatonfüred - Népművészeti bemutatók, kiállítás és számos foglalkozás várta hétvégén a településre látogatókat.

Kekk Sára

A megye kézműves alkotóit fogja össze a Csak tiszta forrásból hagyományőrző programsorozat, amelynek célja többek között az értékmegőrzés és a hagyományok bemutatása. Az első programot 2014-ben szervezte meg a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, azóta pedig számos új programmal, szakmai bemutatóval bővült a kínálatuk. Az első rendezvény után a szervezők célul tűzték ki, hogy egy komplex, a közművelődést segítő és felölelő programot valósítsanak meg.

A megnyitón a Rézhúros Citeraegyüttes működött közre  Fotó: Nagy Lajos

Az idei rendezvény helyszíne Balatonfüred volt, ahol többek között Vastag Richárd néptáncpedagógus, a népművészet ifjú mestere, aranysarkantyús táncos tartott bemutatót a Balaton-felvidék tánchagyományairól, valamint Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke beszélt az alkotóházak, műhelygalériák és nyitott műhelyek jelenéről és jövőjéről.

Számos népművészeti bemutatónak is részesei lehettek az érdeklődők, többek között a szövőhagyományok mai alkalmazásának lehetőségeiről is többet megtudhattak Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművésztől, aki az előadás mellett gyakorlati bemutatót is tartott. Mindemellett a kiállítást megnyitó Mészáros Veronika néprajzkutató is tartott előadást a nap folyamán Veszprém megye népművészetéről.

A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak kiállítása - hétvégente mesterségek bemutatójával - október harmincadikáig még megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!