Balatonfüred

2017.05.01. 07:05

Jókai negyvenhatféleképpen - Ízletes ételek készültek a Koloska völgyben

Balatonfüred - A Jókai napok legnépszerűbb eseménye a Jókai bablevesfőző verseny a Koloska völgyben, amire idén is több ezren látogattak ki.

Sági Ági

A hűvös idő ellenére 46 csapat nevezett, és tette le bográcsait, üstjeit a tisztás körül a völgy bejáratánál. Amíg a levesek főttek a színpadon zenekarok, tánccsoportok fellépése követte egymást. Bár hivatalos kóstolójegy nincs, mindenhol szívesen kínálgatják az ételt a csapat nélküli látogatónak. A leveseket zsűri értékeli bronz, ezüst vagy arany minősítéssel. Az aranyak közül választják ki legjobb hármat.

-          Évről- évre fejlődést tapasztalunk, a visszajáró versenyzők már nagyon rutinosak. A legtöbb levesnél az a kifogásunk, hogy túl sűrű, vagy túl sós, de zömében ízletesek. A tejföl adagolása szokott még gondot okozni, vagy külön kell tálalni, vagy egyben elhabarni, összeforralni. A Jókai bableves fogalma a gasztronómiában sem teljesen tisztázott. Van egy recept, amiről úgy tudjuk, hogy Jókai Mór úgy szerette a bablevest- mondta el lapunknak Németh Krisztina zsűrielnök, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Balatoni régió elnöke.

A hagyományos Jókai bablevesben van malac- láb, bár ezt manapság valamilyen füstölt hússal helyettesítik. Bab, ami lehet többféle, zöldségek, debreceni kolbász, csipetke, só, paprika fokhagyma. Az aszófői Kulcsár Gábor csapatához tapolcai és móri barátok is érkeztek.

-          Neveztünk ugyan, de nálunk az volt a szempont, hogy olyan levest főzzünk, ami nekünk ízlik, ezért mi marhahúst is tettünk bele- mondta el kérdésünkre a csapatvezető.

Gyönyörű réz üstben főzött a szombathelyi Egy csipet Jókaia csapata. Joó László és Kenyeres Gyula családdal és barátokkal először jött el a vasi megyeszékhelyről. A levesbe ők a laposabb alakú Vas megyei csipetkét tették, jánosházai kolbásszal és toronyi házikenyeret is hoztak hozzá. Ez önmagában annyira jó, hogy állításuk szerint volt aki a kenyérre hivatkozva kért még egy tányér levest. A sok hazai hozzávaló mellé különleges spanyol füstölt paprikát használtak. Harmadik alkalommal főzött itt a Balatonfüredi Gyerek Lovas Egyesület összetartó csapata is. Ők évente többször is összejönnek közös főzésre, hagyományosan a Koloska völgyben nyitják az évet. A tradicionális recept szerinti bablevest főzték. Végül holtversenyben kapta meg az első helyet az Abrak a babra és a Csaszlik csapata. Második a Zsúrfoci egyes csapata lett, harmadik helyen a Görögolvasó angyalbakanccsal nevű csapat lett. Különdíjat kapott a Kondérok csapata. Versenyeztek a legjobb csapatnevek is. Idén a Kőszívű bab fiai nevet találta a zsűri a legötletesebbnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!