Balatonfüred

2016.03.14. 19:36

Arany, Jókai és a pörkölt

Balatonfüred - Egy elképzelt történelmi kaland és egy sajátos gasztronómiai és kulturális időutazás részesei lehettek az érdeklődők a város emblematikus részében hétfőn.

Kekk Sára

A klasszicista épületek és parkok közé csábította közönségét hétfő délelőtt Arany János és Jókai Mór, azaz Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Tóth Loon színművész, természetesen a tőlük már megszokott és elválaszthatatlan anekdotákkal. A történelmi városrész, a Kisfaludy-színpad és környéke, mondhatni a város kiindulópontja és emblematikus része. Innen eredeztethető a ma is büszkén vállalt, a magyar reformkor pezsgő szellemi életének hagyománya, a fürdővárosi hírnév, Jókai Mór, Széchenyi István, Blaha Lujza, Eötvös József, Rabindranáth Tagore és a többi, hozzájuk hasonló szellemi nagyság öröke. Bár a város ma már klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és zugaival az idelátogató turisták elsődleges célpontja, nem feledkeznek meg a Tavaszi fesztiválok alkalmával megemlékezni a reformkor nagyjairól sem.

A város kulturális missziónak tartja a reformkori településrész bemutatását, így amikor csak lehet, sétákat, tematikus utakat szerveznek a savanyúvíz és környékének, a magyar reformkor egyik jelentős helyszínének megismertetésével. A séták fő témái a füredi kötődésű írók, művészek, Blaha Lujza és Jókai titkai, az Anna-bálok helyenként pikáns részletei, de sokszor mesélnek a helyi gyógyvízről és a borok rejtelmeiről is. Olykor pedig mindezt közéleti szereplők tolmácsolják a közönségnek, ahogy hétfőn is, amikor Praznovszky Mihály irodalomtörténész Arany János, míg Tóth Loon színművész Jókai Mór bőrébe bújva kalauzolta a közönséget a macskakövek és ódon épületek rejtelmeibe, természetesen a két költő történetein és művein keresztül bemutatva az akkori világot. A különböző helyzetgyakorlatokban az irodalomtörténész tudása és a színművész varázslatos játéka volt a biztosíték, hogy a közönség szinte tényleg a két irodalmi óriást láthatta maga előtt a séta közben. A vicces civódásokkal és remek irodalmi művekkel tarkított előadás után pedig a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzára, ízletes ebédre várták az érdeklődőket. Itt Tóth Loon partnere Máté P. Gábor színművész volt, akik a különleges fogásokhoz – például a lecsós ízesítésű, petrezselymes rizzsel tálalt tyúkmellhez vagy az Újházi-tyúkhúsleveshez – kapcsolódó híres anekdotákkal és irodalmi művekkel szórakoztatták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!