Balatonfüred

2013.08.14. 22:00

Jótékonysági aukció és kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában

Az életöröm és a szépség felismerésében nagyon nagyon megromlott ez a mi korunk. De volt idő, amikor a művészek lázasan keresték az esztétikai szépséget és a nőt is, mint a szépség legfőbb megtestesítőjét.

Bartuc Gabriella

A Balaton, nyár, szerelem címmel a füredi Vaszary Villában megrendezett kiállítás, amely a Pintér Aukciósház által szervezett műtárgyárveréssel zárul vasárnap, visszanyúl ahhoz a korhoz, amit a francia irodalom szívesen nevezett „belle epoque”-nak. A magyar művészetben sem tudnám kifejezőbben és egyszerűbben jellemezni azokat az évtizedeket, mint hogy „a szépség bűvöletében”. Ez az az „szép korszak”, amikor a polgári társadalom a virágkorát élte. Béke, gyors iparosodás, liberalizmus és a 19. század végének jellegzetes kozmopolitizmusa légkörében. Ez a virágkor persze kései, bódító és már a hanyatlás előérzete, a romantikus halálvágy erotikája is benne van.

Csók István: Züzü a parton.

A „ferencjózsefi” évtizedek üdítő frissességről tettek tanúságot a magyar művészetben, hosszú idő után először történt meg, hogy az európai stílusáramlatok minden késés nélkül érkeztek el Budapestre. Mondhatnánk, a művészet, mint a lakmusz, mindig a korszak lényegére reagál, úgy mutatja, az volt az aranykor. A polgárság virágkora, a gondtalan utazások, nyaralások, társasági élet, flörtök ideje. Csók István Züzü a parton című olajfestménye is jól jelzi ezt a kort (mellesleg egymillió hatszázezer forint a kikiáltási ára). Vagy Vaszary János alkotásai. Rippl-Rónai Józseftől, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselőjétől egyik önarcképe kerül kalapács alá hárommillió nyolcszázezer forintos kikiáltási áron. De itt látható Egry Józseftől a Derül címet viselő, 1941-ben készült, Badacsonyt ábrázoló olajpasztell is, amelynek kikiáltási ára ötmillió ötszázezer forint.

Bernáth Aurél: Balatonfüred.

De sorolhatnánk még sokáig a mintegy 250 részből álló kollekciót, amely minden nap reggel 10-től egészen este 10 óráig megtekinthető a Vaszary Villában. A kiállított képek között a klasszikusok mellett vannak 20. századi, modern, valamint kortárs művek is. Mind a műgyűjtők, mind pedig azok számára is meglepetéssel szolgálhat a kiállítás, akik csak a szórakozás kedvéért vesznek részt vasárnap az aukción, amit Saphier Dezső vezet majd, aki a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének alelnöke. Egyébként, nem kerül minden milliókba, a legolcsóbb műtárgy kikiáltási ára 8000 forint.

Rippl-Rónai önarcképe

Az aukcióból származó bevétel egy részéből és az azt követő jótékonysági est bevételéből a füredi, 19 speciális nevelést igénylő gyermeket oktató Fekete István Általános Iskolát támogatja a Pintér Aukciósház. Nekünk, nézelődőknek pedig marad a sóhaj, bár úgy tudnánk élni, mint ezek a szép urak és hölgyek a vásznakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!