Balatonfüred

2017.02.28. 18:45

BalatonBor: egységes megjelenés

Balatonfüred - Egy hónapon belül kapható lesz a 2016-os évjáratú BalatonBor, az az olaszrizling, amit régiós márkaként hozott létre három, a térség borászatait tömörítő szervezet.

Sági Ági

A BalatonBor megjelenése egységes, csak közelről látszik, hogy a nagybetűs felirat alatt a termelő pincészet neve is megjelenik. A múlt héten a zsűrizés lezajlott, és kiderült, hogy idén 24 termelő hozhat majd forgalomba ezzel a névvel és dizájnnal bort. A kezdeményezés célja az, hogy ha bárhol bárki BalatonBort kóstol, az a térséget jellemző, egységes, friss, könnyű olaszrizlinget kapjon.

A Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Csopaki Kódex egyesület meghatározta az erre a borra jellemző paramétereket: az alkohol-, a cukor- és savtartalmat, és olyan technológiát írtak elő, melynek használatával a szőlő friss, gyümölcsös karaktere jelentkezik a borban is. Az egészséges és teljes érésben szüretelt szőlőből így készített borok akarva-akaratlanul is hasonlóak lesznek, függetlenül a készítő borászattól.

- Meghatároztunk egy origót, és volt egy tét nélküli bírálat is Balatoncsicsón, ahová mindenki elhozta a borát. Ott előzsűriztünk, hogy az adott bor az origóhoz, a sztenderdhez képest jobb vagy rosszabb. A végső bírálaton is - ahol egy független, négytagú zsűri és egy társadalmi zsűri is bírált - sok olyan bor esett ki, amely sokkal karakteresebb, jobb volt, mint az átlag - mondta el lapunknak Gyukli Krisztán, a Rizling Generáció elnöke.

A BalatonBornak nem kell nagy bornak lennie, a kiemelkedő borokat a hegybor kategóriába kell sorolni. A három szervezet ugyanis nemcsak a BalatonBor kategóriáját, hanem minőségbiztosítási eredetvédelmi rendszert is kidolgozott Vinea Balaton program néven. A hegyborokban megjelennek az egyedi jellegek, és csak a Balaton környéki hegyrégiókból származhatnak. A termékpiramis tetején a dűlőborok lesznek, ez a kategória még bevezetés előtt áll.

- Mi két olaszrizlinget is indítottunk, mindkettő könnyű, de különböző karakterű bor. Azért neveztük be mind-egyiket, mert semmiképpen sem szerettünk volna kimaradni a BalatonBorból. Nemcsak azért, mert a kitalálásában részt vettünk, hanem azért is, mert ennek a kezdeményezésnek hatalmas a közösség-összefogó szerepe. Mindkét borunkat továbbjuttatta a zsűri, így választhattunk, hogy melyiket szeretnénk BalatonBor néven forgalomba hozni - tette hozzá Gyukli Krisztián.

Egy pincészet csak egy bort hozhat BalatonBor néven forgalomba, minimum 700, maximum 5500 palack bort lehet így címkézni. Az egyesületek azt sem szerették volna, ha valamelyik borászat néhány tízezer palackkal beteríti a piacot, és az ő neve kerül be a köztudatba. Így sok borászat neve tud feltűnni a címkéken, és mindenki láthatja, hogy mennyien csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!