Balatonfüred

2013.09.02. 12:50

Beregszászi gyerekeket üdültettek a Balatonnál

Tíz kárpátaljai magyar diákot nyaraltatott egy héten keresztül a Balatonnál a Csolnoky Ferenc Kórházban működő, egészségügyi dolgozókat tömörítő Pro Sanitatus Egyesület.

Varga Domokos Péter

Erről az egyesület elnöke, dr. Dénes Tamás tájékoztatta lapunkat. Elmondta, a beregszászi gyerekek Füreden az Andrea Panzióban laktak – a szállásadó szponzorként is hozzájárult a jótékonysági akcióhoz. Az ingyenes üdülésben részt vevőket a Nagy Béla, a kárpátaljai Magyra Református Egyház főgondnoka és diakónia igazgatója választotta ki.

A Pro Sanitatus Egyesület programja a Magyar Tenger Határok Nélkül nevet kapta. Ahogy erről a Napló olvasói is értesülhettek, az egyesület egy korábbi akciója során a kárpátaljai magyar közösséget hozzávetőlegesen hét tonna magyar nyelvű könyvvel, gyerekjátékokkal, megkímélt ruhákkal segítette. Mostani programjukban olyan gyerekek vettek részt, akik hosszú évek óta kitartóan dolgoznak a Somogyi Szilvia és Barnabás által vezetett Bulcsúi Hagyományőrző Együttesben. A hagyományőrzők népdalok, néptánc oktatásával és bemutatásával ápolják, őrzik a magyar kultúrát, és építik, megtartják a kárpátaljai magyar közösséget.

Fontos része volt az itt átélt élményeknek a veszprémi református egyház által szervezett szeretetvendégség (Fotó: Pro Sanitatus Egyesület)

Dénes doktor elmondta, a gyerekek között vannak olyanok, akik még soha nem jártak Magyarországon, így nekik különleges élmény minden egyes perc, amit itt tölthettek. A programok között szerepelt balatoni hajókázás, balatonfüredi és veszprémi városnézés, látogatás Budapesten a Parlamentben és a Terror Háza Múzeumban. Fontos része volt az itt átélt élményeknek a veszprémi református egyház által szervezett szeretetvendégség, ahol nemcsak testi, hanem lelki táplálékot is kaptak a gyerekek.

Mind a hazai, mind a kárpátaljai szervezők biztosak benne, a gyerekek olyan élményekkel gazdagodtak, melyek segítenek nekik az eddig végzett szolgálat folytatásában, ami nagyon fontos a beregszászi közösség életében is. A kárpátaljai vendégek augusztus 31-én utaztak vissza.

A program sikeréhez hozzájárult négy kiváló kézilabdázó Császár Gárbor, Mikler Roland, Nagy László és Törő Szabolcs, akik dedikált mezeiket ajánlották fel megvásárlásra. A mezekre ajánlatot lehet tenni szeptember 30-ig a Pro Sanitatis Egyesület legnépszerűbb közösségi portálon elhelyezett oldalán, illetve dr. Dénes Tamás email címen. A kézilabdázók felajánlása mellett Mihalovics Péter fideszes országgyűlési képviselő, valamint több cég és magánszemély szponzorálta a jótékonysági akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!