Balatonfüred

2014.06.27. 14:37

Betegen is teljes élettel

Balatonfüred - Minden korábbinál több vesebeteg, családtag, egészségügyi dolgozó és más támogató vesz részt a péntek délelőtt elrajtolt RenBike Tour Balaton 2014 programon, hogy megmutassák, betegen is lehet teljes életet élni.

Győrffy Árpád

A négy napos kerékpártúrát először két évvel ezelőtt szervezték meg egy mosonmagyaróvári vesebeteg ötletére. Pingitzer Károly a hasi katéter beültetése közben gondolt arra, hogy ha egyszer új vesét kap, újra körbe szeretné biciklizni a Balatont, ahogy egészségesen egykor. Később arra jutott, miért ne tehetné ezt meg addig is.

Száznegyvenhét fővel indult el harmadik alkalommal a vesebetegek négy napos Balaton kerülő biciklitúrája (Fotó: Győrffy Árpád)


Az ötlet orvosok, ápolóknak is megtetszett, köztük dr. Schneider Károly, győri nephrologus főorvosnak aki Bátor Bálintné dializáló nővérrel és persze Pingitzer Károllyal megszervezte a túrát. Az idén már hatszor annyian vannak, mint két éve. A 147 résztvevő az ország miden részéből. A betegeken, hozzátartozókon túl 20 egészségügyi szakdolgozó és 11 orvos vesz részt a túrán. A 28 vesebeteg közül 22 dializált, hat transzplantált. A betegeket a helyzetüktől függően a keszthelyi és siófoki művese állomáson, a szálláshelyeken vagy akár útközben kezelik.

A füredi rajtnál a város képviseletében Hári Lenke alpolgármester jó utat a túrázóknak azzal, hogy épségben várják őket a hétfői visszaérkezésnél is. 

Az idén is bekapcsolódott a túrába dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!