Balatonfüred

2013.12.20. 19:38

Döccenős helyi járat

Balatonfüred – A konszolidálódás helyett továbbra is anyagi gondok kísérik a város helyi járatú autóbusz-közlekedését, derült ki a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Győrffy Árpád

Dr. Bóka István polgármester előterjesztésében jelezte, hogy rövidesen újra meg kell vizsgálni a spórolás miatt másfél éve átalakított rendszert, mert az új menetrend nem illeszkedik mindenütt a lakosság utazási szokásaihoz. Ugyanakkor most csak a december 31-én lejáró közszolgáltatási szerződés féléves meghosszabbítása szerepelt határozati javaslatként. 

Csima László, a Balaton Volán Zrt. vezetője hozzászólásában elmondta, hogy a szerződés valójában már egy éve lejárt, az idei évre már hosszabbítva lett. Szerinte tovább hosszabbítani már nem lehet. Az önkormányzat elrendelheti a munka végzését, de a bevétellel nem fedezett részt ki kell fizetni, ami 2013-ban nem történt meg.

A cég tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Vagyon Kezelő Zrt. azt is várja a vállalkozástól, hogy a helyi járati közlekedés miatt 2006–2013-ig felgyűlt, mintegy 105 milliós veszteség finanszírozásáról állapodjanak meg. Ötven százalékát elengednék, de a többit két év alatt ki kellene fizetni a városnak. Amíg ez nem történik meg, nincs fejlesztés és ennél drasztikusabb lépés is várható.Bóka István szerint külön kell választani a korábbi veszteség ügyét a tavalyi évtől.

Másfél éve azért módosították a járatokat, útvonalakat, menetrendeket a lakossággal is dacolva, hogy a veszteséget megszüntessék. A város a korábbi tízmilliós támogatást is 15 millióra emelte, amihez további hárommilliót is hozzátett. Így igazán nem érti, hogyan lehet szó most ismét 10 milliós veszteségről. A képviselők végül úgy döntöttek, hogy felgyorsítják aközszolgáltatásról szóló közbeszerzés kiírását, a pénzügyi kérdésekről pedig folytatják a tárgyalásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!