Balatonfüred

2015.12.22. 19:25

Fejlesztések és bevételnövekedés Balatonfüreden

Balatonfüred – Egyre népszerűbb a város, nőtt a vendégéjszakák száma és több a bevétel is az idei évben – hangzott el a polgármester évértékelő beszédében.

Kekk Sára

A közösségi házban tartott beszámolót Bóka István polgármester, aki elmondta, adataik alapján az idei évben megemelkedtek a város bevételei. Az iparűzési adó a tavalyi évhez képest jelentős mértékben, mintegy harminc százalékkal nőtt, ami körülbelül 150 milliós bevételt jelent, és az idegenforgalmi adó mértéke is tíz százalékkal emelkedett. Közel tíz százalékkal nőtt a városban regisztrált vendégéjszakák száma, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 13 százalékos növekedést mutat. Ez persze annak a számos fejlesztésnek és beruházásnak is köszönhető, melyek az idei évben fejeződtek be a városban, bár – ahogy a polgármester is kiemelte – ez egy átmenti időszak volt, jövőre több jelentős fejlesztésre lesz mód, elsősorban uniós források révén.

Bóka István elmondta, nőtt az önkormányzati vagyon is, hiszen állami támogatással 2,2 milliárd forintért a város megvásárolta a Füred Kempinget, és az önkormányzat tulajdonába került a Dőry Villa illetve a Helka épületegyüttes is. A fejlesztésekről is beszélt a polgármester, elmondta, az idei évben megújult a város közvilágítása, átadták az arácsi sportcentrumot, elkészült a Tagore sétány rehabilitációja, napelemmel látták el az iskolákat, és közel 200 millió forint értékben végeztek út- és járdafelújítást a településen. A buszállomás átépítése befejeződött, a hozzá kapcsolódó vasútállomás rehabilitációja várhatóan jövő tavaszra készül el, és áprilisban átadják a városi uszoda épületét is. Ezzel kapcsolatban a polgármester hozzátette, a jelentős csúszás a MÁV és a kivitelezést végző vállalkozó között jelenleg is zajló jogi vita következménye.

A 2016-os tervekről is beszélt Bóka István, többek között a  kemping kikötőjének fejlesztése és a Brázay strand, illetve a jelenlegi horgász tanya területén egy mindenki számára nyitott közpark kialakítása is szóba került. – Fontos, hogy minél nagyobb területen elérhetővé tudjuk tenni a közvetlen vízparti kapcsolatot, hiszen erre komoly igény van a településen. Szeretnénk az úgynevezett gyógyüdülőhely-fejlesztési lehetőségek keretében a szívkórház tulajdonában álló Brázay strandot, illetve a horgász egyesület területét parkosítani, mindenki számára elérhetővé tenni. Így egy rendkívül jó adottságú, kéthektáros part menti szakaszt tudnánk megnyitni – hangsúlyozta Bóka István, aki hozzátette, a jövőben tehermentesíteni szeretnék a Tagore sétányt is, kevesebb kitelepüléssel járó rendezvény kapna ott helyet.

A beruházások sorát egy napelempark létrehozásával, illetve elektromos autóbuszok beszerzésével folytatná a város, valamint a társasági adók bevételéből a Radnóti és az Eötvös iskolában új tornacsarnok építése valósulhatna meg. A jövő áprilisban átadásra kerülő uszoda mellett pedig egy kézilabda akadémiát létesítenének a településen, amely egy ötvenszobás szállodai résszel egészül ki. Ezen kívül a város szeretné az államtól térítésmentesen megszerezni az Uni Hotelt és a BM Üdülőt, ahol a tervek szerint idősek otthona létesülne. Napirenden van a felső városrész rehabilitációja, a Füred–Tihany közötti kerékpárút fejlesztése, a móló rehabilitációja, a Lóczy-barlang látogatóközpontjának megépítése. Tervben van a Csopak és Füred közötti egykori római út, illetve a Horváth Mihály utca teljes felújítása is, valamint a városi könyvtár, a közösségi ház renovációja és a Lóczy gimnázium új szintjének kiépítése – sorolta az elképzeléseket Bóka István, bár hozzátette, még nem látni pontosan, mire adnak lehetőséget majd az uniós pályázatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!