Balatonfüred

2014.05.06. 17:20

A milánói világkiállításon szerepelne Balatonfüred

A város önállóan mutatkozhat be a jövő évi Milánói Expón – jelentette be Szőcs Géza kedden a Vaszary Galériában.

Győrffy Árpád

A kormánybiztos elmondta, hogy Balatonfüred egyedül kapja ezt a lehetőséget azért a kulturális teljesítményért, amit a hazai és az olasz kulturális életben is elért egy évekig tartó építkezéssel.

A bejelentés azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amin a Vaszary Galéria következő évekre tervezett kiállításairól adtak tájékoztatást. A város képviseletében dr. Bóka István polgármester köszöntötte a megjelenteket. Üdvözölte a fórumot Gina Gianotti, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója. Emlékeztetett az elmúlt években olasz művészekkel, illetve olasz tematikával megrendezett sikeres kiállításokra és a Salvatore Quasimodo költői verseny kapcsán kialakult kulturális együttműködésre. A Balatonfüred által rendszeresen megvalósított kezdeményezések azon túl, hogy magas színvonalú programokat jelentenek, igazolják és táplálják azt a kölcsönös szimpátiát és elismerést, mely természetes és spontán módon hozza közel egymáshoz az olaszokat és magyarokat – hangsúlyozta az igazgató, és köszönetet mondott, hogy ezzel az ő munkáját is segítik az olasz kultúra magyarországi terjesztésében.

Szőcs Géza (balról), Cserép László, Geskó Judit és Bóka István a Vaszary Galériában tartott tájékoztatón (Fotó: Győrffy Árpád)

Dicsérte a Vaszary Galéria eddigi munkáját és együttműködést ígért dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója is. Főleg a történeti fényképtáruk anyagait ajánlotta a fürediek figyelmébe. Bejelentette, hogy jövőre a világhírű magyar származású fotográfus, Robert Capa képeiből hoznak egy kiállítást.

A további kiállítási tervekről a Vaszary Galéria főtanácsadója, dr. Geskó Judit művészettörténész adott tájékoztatást. Mint elmondta, az idei évadban a Hessky Orsolya művészettörténész által külön is bemutatott Magyar művészek Itáliában 1800-1850 című tárlaton kívül szeptemberben kiállítást rendeznek a Művészek és művészet az I. világháborúban címmel. Az anyag a háborúval összefüggésben született képzőművészeti alkotásokból, mintegy 80 festményt, grafikát tárna a közönség elé.

Több intézmény együttműködésében képzőművészeti vonatkozásokkal kiegészítve szeretnék bemutatni Krúdy életművét várhatóan 2016-ban. A további tervek között szerepel jövő tavasszal egy Jean Cocteau Pablo Picassoról készített fotóiból összeállított tárlat. Az anyagot a Szépművészeti Múzeumban található Picasso művek egészítik ki. Ugyancsak a jövő évben rendeznek kiállítást a magyar neoavantgard talán legnagyobb szobrászának, Jovánovics Györgynek a műveiből, mondta a művészettörténész.

Francia klasszikusok is eredetiben

Geskó Judit beszélt arról is, hogy több kiállítást rendeznek majd Füreden a Szépművészeti Múzeum két éves bezárása miatt. Lesz olyan, amelyik a 19. század végi, 20. század eleji francia gyűjteményükből válogat két egységben. Az egyik a szimbolikus és szecessziós, a másik pedig a impresszionista és posztimresszionista művekből merít. Azt szeretnék, hogy sok nagy klasszikus művész képeit eredetiben is megnézhessék majd a környéken élők, az itt nyaralók és elsősorban az iskolások, mondta a művészettörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!