Balatonfüred

2015.08.08. 19:59

Három hét lazulás- megkezdődött a füredi borhét

Van jó, jobb és legjobb bor- ezzel a mondással nyitotta meg a Balatonfüredi Borheteket Kis Miklós Zsolt agrár - vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A városban 25 borászat 250 féle borából lehet kóstolni augusztus végéig.

Prevics Éva

Már a borhét megnyitójának idején, szombat este alig lehetett ülőhelyet találni a boros pavilonok előtti padokon. A sétányon 25 balatonfüredi borászat 30 szőlőfajtából készült 250 féle borát kínálta a hőségben szomjazó vendégeknek.

Egy deciliter bort 250 és 800 forint közötti összegért lehet kapni. Idén három pincészet újként jelenik meg a füredi borhéten, egyiküknek ráadásul ez az első részvétele boros rendezvényen.

A borheteket Kis Miklós Zsolt agrár - vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg. Azt mondta: van jó, jobb és legjobb bor, a Balatonfüredre látogató vendég pedig garantáltan a legjobbat kapja. Hozzátette: az elmúlt években sokat fejlődött a magyar borászat a minőség terén, a kormány pedig kiemelten kezeli az ágazatot és a technológiai fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektet. Aki eljön a füredi borhetekre, nagyot nem hibázik - ezzel köszöntötte viccesen a rendezvény közönségét Kontrát Károly országgyűlési képviselő.

Bóka István a város polgármestere hangsúlyozta: a térségben ez az igazi boros ünnep, mert csak a Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék borait lehet kóstolni. Hozzátette: nem lehet, hogy egy ilyen rendezvény csak a kereskedelemről szóljon, fontos, hogy a gazdák és a pavilonokban kiszolgáló munkatársak tájékoztatást tudjanak adni a térség borairól az ide látogató turistáknak.

Idén is érdemes a térség kiemelkedő fajtáját, az olaszrizlinget több pincészetnél is megízlelni-mondta a Napló érdeklődésére Varga Zoltán borász. A 2014-es év a csapadékos időjárásnak köszönhetően savakban gazdagabb borokat eredményezett-tette hozzá. A borász kiemelte: nagy választék van idén a könnyedebb, üdítő gyöngyöző borokból, melyek egyébként is egyre népszerűbbek és a nagy melegben frissítő hatásuk miatt is érdemes őket választani.

A borhét megnyitójának napján alakult meg hivatalosan a fiatal borászokat tömörítő Rizling Generáció Egyesület, mely 25 borászat fiatal borászaiból áll, akiknek célja a borvidék népszerűsítése. Hagyományosan a program megnyitóján avatták a Balatonvin Borlovagrend legújabb tagjait is.

A Balatonfüredi Borhetek rendezvény augusztus 30-ig tart. A program ideje alatt a Kisfaludy Színpadon minden este programok szórakoztatják a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!