Balatonfüred

2014.05.27. 19:55

Járda az út alatt Paloznakon

Heteken belül biztonságos gyalogos és kerékpárút köti össze a községet a Balaton-parti résszel és egyben a balatoni bicikliúttal.

Győrffy Árpád

Mint Czeglédy Ákos polgármester elmondta, nagyon régóta szeretnék kiküszöbölni azt a közlekedési veszélyforrást, amit a part és a falu között húzódó 71-es főút jelent. Először gyalogátkelőhelyet szerettek volna kialakíttatni. Mivel a főút itt külterületen halad, nem tudták teljesíteni a különböző elvárásokat. Ma már látják, nem is lett volna szerencsés, hogy a főszezonban indokolt gyalogátkelőhely az év többi részében akadályozza a közlekedést.

Másik megoldásként kínálkozott, hogy a főút alatt, a Lovasi-séd partján vezetnék át az utat, amihez a felüljáró szélessége lehetőséget ad. Több mint tíz évvel ezelőtt meg is terveztették a felüljáró alatti átvezetést egy, a vasút és a főút között kialakított úttal a faluhoz kapcsolva. Mivel pénzt nem tudtak rá szerezni, máig fiókban maradt a terv, de most a miniszterelnöki hivatalban meghallgatásra talált a kérésük, és megkapták hozzá a szükséges 22 millió forintos támogatást.

Csuti Gyula (a munkagépben), Csuti István (balra) és Sebestyén József a Lovasi-séd partját rendezi a támfal építéséhez (Fotó: Győrffy Árpád)

A kerékpárút-építéshez előírt szélesség nincs meg a teljes szakaszon, ezért hivatalosan kerékpárosok által is használható gyalogút lesz. A közvilágítással is ellátott rész a tervek szerint június 20-ára készül el, így az idei szezonban már használhatják a kerékpárosok és gyalogosok.

Az önkormányzat a hegy-oldalban a Római út fölött is újraaszfaltoztatott egy utat, ami könnyebbé teszi a Csopakon működő közös hivatal megközelítését. Ennek ötmillió forintos költségét a település saját erőből finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!